Dementie: onderzoek en diagnose

Als we denken dat u dementie heeft, doen we een paar onderzoeken om dit vast te stellen.

Voor het onderzoek gaat u naar de polikliniek Ouderengeneeskunde of polikliniek Neurologie. Soms zijn alle onderzoeken op 1 dag. Dat kan een drukke en zware dag voor u zijn. We kunnen de onderzoeken ook over een paar dagen verspreiden als dat beter bij u past. 

Eerste afspraak

U krijgt een brief met informatie voor de afspraak. Neem iemand mee naar de afspraak die u goed kent en die ons ook meer kan vertellen over uw klachten. Tijdens de 1e afspraak bespreken we uw klachten en gezondheid met u. We doen ook een paar onderzoeken. Of u komt hiervoor op een andere dag terug. Dit bespreken we met u.

Mogelijke onderzoeken

Welke onderzoeken u precies krijgt, hangt af van uw situatie. Mogelijke onderzoeken zijn:

Voorbereiding

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich voorbereidt.

Het is goed om thuis al op te schrijven waar u last van heeft. En welke vragen u heeft.

Neem iemand mee die u goed kent en die u kan helpen bij het beantwoorden van vragen over uw klachten. Bijvoorbeeld uw partner en/of kinderen of een goede kennis.

De uitslag

Tussen de onderzoeken en de uitslag zit ongeveer 2 tot 4 weken. U krijgt de uitslag tijdens een afspraak met uw arts. Soms is er meer onderzoek nodig. Als blijkt dat u dementie heeft bespreken we met u wat dit voor u betekent.

Samen de beste diagnose

Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet u zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar uw situatie kijken.

Overleg specialisten

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Soms vragen we patiënten of ze mee willen doen aan wetenschappelijk onderzoek. Zo leren we de ziektes die dementie veroorzaken beter te begrijpen. Ook hopen we medicijnen te ontwikkelen tegen de ziekte van Alzheimer. U beslist zelf of u mee wilt doen of niet. Als u mee wilt doen, krijgt u uitgebreide informatie van ons over het onderzoek.

Uw dossier in mijnUMCG

U kunt de uitslagen ook zien in mijnUMCG. Dit is uw persoonlijke online patiëntendossier. U kunt hierin uw medische gegevens bekijken. En ook uitslagen van onderzoeken, informatie over uw medicijnen, een overzicht van uw afspraken en de brieven die u van ons gekregen heeft.

Heeft u nog geen mijnUMCG? Maak snel een account aan.

Second opinion

Wilt u weten wat een arts in een ander ziekenhuis denkt over uw situatie? Of heeft u een diagnose in een ander ziekenhuis gehad, en wilt u dat het UMCG u hier iets over zegt? Vraag dan een second opinion.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Alzheimer Centrum Groningen bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.30 tot 11.30 uur en 13.30 tot 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.