Dementie: behandeling

Helaas is dementie nog niet te genezen. Er zijn wel medicijnen waardoor u minder last van klachten heeft. Ook is er begeleiding om u en uw naaste te helpen omgaan met dementie.

Medicijnen

Als uw dementie komt door de ziekte van Alzheimer of de Lewy Lichaampjes dementie kunt u medicijnen krijgen, zoals Donezepril, Rivastigmine, Galantamine of Memantine. Deze medicijnen genezen u niet, maar kunnen er voor zorgen dat u minder last heeft van de klachten.

De medicijnen hebben soms vervelende bijwerkingen. U overlegt met de arts of het gebruik van medicijnen bij u past. Als u het medicijn gebruikt, houdt de arts u de eerste weken goed in de gaten.

Behandelteam dementie

Alle in dementie gespecialiseerde zorgverleners van het Alzheimer Centrum Groningen zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en een behandelplan op maat. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Begeleiding en nazorg

Het is belangrijk om met uw ziekte te leren omgaan. Wij bespreken met u wat er mogelijk is aan begeleiding hierbij. Wij werken hiervoor nauw samen met streekziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners in de regio. Zo kunnen we samen u het beste begeleiden bij uw ziekte.

Op basis van uw zorgvraag en behoeftes wordt de nazorg in overleg met u en uw huisarts overgedragen aan de:

  • Verpleegkundig specialist of verpleegkundig consulent: een verpleegkundig specialist of verpleegkundig consulent van het Alzheimer Centrum helpt u en uw naasten in de periode na de diagnose. De eerste afspraak zal 6 weken na de uitslag plaatsvinden. De gesprekken met de verpleegkundig geven u informatieve, praktische, emotionele en sociale ondersteuning.
  • Casemanager Dementie: een casemanager is een onafhankelijke en vaste begeleider. De casemanager kan u en uw naasten helpen om te gaan met de ziekte en met de gevolgen ervan in het dagelijks leven. Welke ondersteuning de casemanager geeft is afhankelijk van de hulpvraag.
  • Praktijkondersteuner GGZ/Ouderenzorg: De praktijkondersteuner GGZ/Ouderenzorg van de huisarts kan u en uw naasten ondersteunen na de diagnose. De praktijkondersteuner stelt een zorgbehandelplan op in overleg met de u, uw naasten en de huisarts.

Dementie en autorijden

Dementie kan ervoor zorgen dat u minder goed gaat autorijden. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Wilt u zeker weten of u nog veilig de weg op kan? Vraag dan een gezondheidsverklaring aan bij het CBR. Het CBR onderzoekt dan of u nog veilig kunt autorijden.

Heeft uw naaste dementie en twijfelt u over hoe goed hij nog kan rijden? Alzheimer Nederland geeft tips over wat u kunt doen.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
  • Het is niet makkelijk om dementie te hebben. U schaamt zich bijvoorbeeld voor uw klachten. Het kan helpen als u dit bespreekt met uw naasten of partner.

    Het is belangrijk om uw dagelijkse ritme en sociale activiteiten zo lang mogelijk te blijven doen. Soms gaan de dingen niet meer zoals vroeger. Praat hierover met uw naasten. Bespreek ook hoe u, op mogelijk een aangepaste manier, uw gewone activiteiten kan blijven doen.

  • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Heeft u nog vragen?

U kunt het Alzheimer Centrum Groningen bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.30 tot 11.30 uur en 13.30 tot 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.