Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen

Bij een neuropsychologisch onderzoek kijken we hoe de werking van hersenen en gedrag met elkaar samenhangen. Bijvoorbeeld na een beschadiging in de hersenen of bij een hersenziekte.

Hersenen hebben verschillende functies. We noemen dit cognitieve functies. Voorbeelden van cognitieve functies zijn:

  • onthouden
  • concentreren
  • spreken
  • begrijpen
  • tempo
  • waarnemen
  • plannen
  • organiseren
  • sociaal gedrag tegenover anderen

Wanneer doen we een neuropsychologisch onderzoek

Als u of u omgeving merkt dat u cognitieve klachten heeft bij één of meer van deze functies, doen we een neuropsychologisch onderzoek. U kunt bijvoorbeeld moeilijk op woorden komen, heeft moeite met zich te concentreren of u heeft geheugenproblemen. Maar u weet nog niet wat de oorzaak is van de klachten. Dit proberen we te achterhalen met het onderzoek.

We doen ook een neuropsychologisch onderzoek als iemand een beschadiging in de hersenen heeft, bijvoorbeeld door een herseninfarct. Of bij een hersenziekte, zoals de ziekte van Alzheimer of de ziekte van Parkinson. We onderzoeken dan of de beschadiging invloed heeft op de werking van de hersenen en het dagelijks leven.

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. U hoeft zich niet voor te bereiden op het neuropsychologisch onderzoek. Het is geen examen waarvoor u kunt studeren of kunt oefenen. Als u een leesbril of hoortoestel gebruikt, neem deze dan mee naar het onderzoek.

    Het is goed om thuis al op te schrijven waar u last van heeft. En welke vragen u heeft. Dan vergeet u niets tijdens de afspraak.

    Neem iemand mee die u goed kent en die u kan helpen bij het beantwoorden van vragen over uw klachten. Bijvoorbeeld uw partner en/of kinderen of een goede kennis.

  2. Voor dit onderzoek gaat u naar polikliniek Ouderengeneeskunde.

  3. U heeft samen met uw naaste een gesprek met de neuropsycholoog. Met testen, vragenlijsten en gesprekken onderzoeken we hoe uw hersenen werken. Ook kijken we naar uw medische situatie, stemming en energie.

    Het onderzoek duurt ongeveer 3 uur.

  4. Tijdens uw volgende bezoek aan de polikliniek krijgt u de uitslag. De arts en de neuropsycholoog bespreekt samen met u en uw naaste de uitkomsten.

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na uitgebreid overleg in het behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Ouderengeneeskunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 08.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.