Delier: onderzoek en diagnose

Een delier kan in het ziekenhuis ontstaan, maar ook thuis. Wij onderzoeken de mogelijke oorzaken van het delier. Ook kijken we welke gevolgen het voor u heeft.

  • Als u thuis plotseling erg verward bent geworden en de huisarts geen oorzaak kan vinden, dan kan die u naar het UMCG verwijzen. Afhankelijk van uw situatie zien wij u op de spoedeisende hulp of op de polikliniek Ouderengeneeskunde.

    Als u al opgenomen bent in het UMCG en erg verward wordt, onderzoeken wij u op de afdeling.


  • Om de oorzaken en gevolgen van een delier te onderzoeken bij ouderen doen wij geriatrisch onderzoek. Soms doen we daarna nog extra onderzoek, zoals een bloedonderzoek. Andere mogelijke onderzoeken zijn:​


  • Soms overleggen we ook met een andere medische specialist, zoals een neuroloog.


  • Het is belangrijk dat u iemand meeneemt die u goed kent en die u kan helpen bij het beantwoorden van enkele vragen over uw klachten. Denk aan uw partner en/of kinderen of een goede kennis.


  • Na de onderzoeken bespreken de betrokken specialisten met elkaar de resultaten. Samen stellen ze een diagnose. Als u heeft delier heeft, bespreken ze welke behandeling mogelijk is. Dat is het behandelplan. 

    Als u nog niet bent opgenomen in het UMCG bepalen specialisten afhankelijk van de oorzaak of dit nodig is. Wanneer u toch nog naar huis kan nemen we contact op met uw huisarts en vertellen hoe het met u gaat.


  • Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet u zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar uw situatie kijken.


Eerste afspraak

Als u thuis plotseling erg verward bent geworden en de huisarts geen oorzaak kan vinden, dan kan die u naar het UMCG verwijzen. Afhankelijk van uw situatie zien wij u op de spoedeisende hulp of op de polikliniek Ouderengeneeskunde.

Als u al opgenomen bent in het UMCG en erg verward wordt, onderzoeken wij u op de afdeling.

Mogelijke onderzoeken

Om de oorzaken en gevolgen van een delier te onderzoeken bij ouderen doen wij geriatrisch onderzoek. Soms doen we daarna nog extra onderzoek, zoals een bloedonderzoek. Andere mogelijke onderzoeken zijn:​

Soms overleggen we ook met een andere medische specialist, zoals een neuroloog.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u iemand meeneemt die u goed kent en die u kan helpen bij het beantwoorden van enkele vragen over uw klachten. Denk aan uw partner en/of kinderen of een goede kennis.

De uitslag

Na de onderzoeken bespreken de betrokken specialisten met elkaar de resultaten. Samen stellen ze een diagnose. Als u heeft delier heeft, bespreken ze welke behandeling mogelijk is. Dat is het behandelplan. 

Als u nog niet bent opgenomen in het UMCG bepalen specialisten afhankelijk van de oorzaak of dit nodig is. Wanneer u toch nog naar huis kan nemen we contact op met uw huisarts en vertellen hoe het met u gaat.

Samen de beste diagnose

Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet u zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar uw situatie kijken.

Uw dossier in mijnUMCG

U kunt de uitslagen ook zien in mijnUMCG. Dit is uw persoonlijke online patiëntendossier. U kunt hierin uw medische gegevens bekijken. En ook uitslagen van onderzoeken, informatie over uw medicijnen, een overzicht van uw afspraken en de brieven die u van ons gekregen heeft.

Heeft u nog geen mijnUMCG? Maak snel een account aan.

Second opinion

Wilt u weten wat een arts in een ander ziekenhuis denkt over uw situatie? Of heeft u een diagnose in een ander ziekenhuis gehad, en wilt u dat het UMCG u hier iets over zegt? Vraag dan een second opinion.