Delier: behandeling

De belangrijkste behandeling van een delier is het weghalen van de onderliggende oorzaak. Daarnaast kijken we hoe we de ernst van een delier kunnen verminderen.

De belangrijkste behandeling van een delier is het weghalen van de oorzaak. Bijvoorbeeld door een infectie met antibiotica te behandelen, het herstellen van een operatie of het stoppen met gebruik van een bepaald medicijn.

Ook is een veilige en rustige omgeving belangrijk voor iemand met een delier. Het kan fijn zijn voor de patiënt als er een vertrouwd persoon is, overdag en 's nachts. We vragen vaak een naaste of die kan blijven slapen. Dit noemen we ‘rooming-in’.

Als iemand veel last heeft van een delier, geven we medicijnen tegen angst en onrust. Bijvoorbeeld haloperidol en lorazepam.

Soms is iemand met een delier erg onrustig. Het kan dan nodig zijn om de patiënt vast te maken met banden. Dat voorkomt dat de patiënt uit bed valt, het infuus weghaalt of zichzelf verwond. Dit komt gelukkig weinig voor, maar is wel een heftige situatie. Als banden nodig zijn, bespreken we dit altijd met een naaste.

Behandelteam

Alle in delier gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij de behandeling betrokken. Samen komen zij tot de diagnose en behandelplan. Door op deze manier samen te werken, bieden we de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
  • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft.