Basaalcelcarcinoom: onderzoek en diagnose

Als uw arts u heeft doorverwezen naar het UMCG voor een verdacht plekje op uw huid, betekent dit zeker niet altijd dat u huidkanker heeft. We onderzoeken u om vast te stellen wat er aan de hand is.

De periode tussen afspraken, onderzoeken en de uitslag is vaak spannend en kan voor veel onzekerheid en vragen zorgen. Daarom proberen we uw afspraken en onderzoeken zo snel mogelijk in te plannen. Zodat u snel weet wat er aan de hand is.

Eerste afspraak

U krijgt een brief en informatie van ons voor een afspraak. De arts bekijkt het verdachte plekje met een dermatoscoop. Dit is een soort loep. Soms halen we een stukje weefsel, dus huid, weg voor onderzoek. Dit heet een biopsie​.

Onderzoek in het laboratorium

Als u een biopsie heeft gehad, onderzoeken we het weefsel van het plekje onder de microscoop. Als het een basaalcelcarcinoom blijkt te zijn, dan bekijken we ook ​hoe de kankercellen groeien. Dit is belangrijk voor de diagnose en de behandeling.

 • Het is goed om thuis al op te schrijven waar u last van heeft. En welke vragen u heeft. Dan vergeet u niets tijdens de afspraak. Het kan helpen iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.

  Als u een onderzoek of behandeling krijgt, kunnen er meerdere mogelijkheden zijn. Het is belangrijk dat u dit goed met u arts bespreekt. De 3 goede vragen helpen u hierbij.

  Soms moet u bepaalde dingen doen of laten voor een onderzoek. Dit staat dan in de brief die u krijgt voor dit onderzoek. In de brief staat ook wat u mee moet nemen als u voor het eerst een afspraak heeft.

 • Na de onderzoeken bespreken de betrokken specialisten met elkaar de resultaten. Samen stellen ze een diagnose. Als de diagnose basaalcelcarinoom is, bespreken ze meteen welke behandeling mogelijk is. Dat is het behandelplan.

  Na dit overleg bespreken we de uitslagen van de onderzoeken en de diagnose met u. Dit gebeurt tijdens een vervolgafspraak. Als de diagnose basaalcelcarcinoom is, bespreken we samen met u welke behandeling(en) u kunt krijgen.


 • Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet u zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar uw situatie kijken.


 • Het kan zijn dat uw arts vraagt of u wilt meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek.

  OncoLifeS

  Als UMCG doen we veel onderzoek naar het verbeteren van de zorg voor kankerpatiënten. Als u patiënt bij ons bent, vragen we of u mee wilt doen aan bijvoorbeeld OncoLifeS. Met uw lichaamsmateriaal zoals bloed, urine en speeksel helpt u ons bij het doen van onderzoek.


Uw dossier in mijnUMCG

U kunt de uitslagen ook bekijken in mijnUMCG. Dit is uw persoonlijke online patiëntendossier. U kunt hierin uw medische gegevens bekijken. Ook vindt u hier de uitslagen van onderzoeken, informatie over uw medicijnen, een overzicht van uw afspraken en de brieven die u van ons gekregen heeft.

Om mijnUMCG te gebruiken heeft u een account nodig.

Second opinion

Wilt u weten wat een arts in een ander ziekenhuis denkt over uw situatie? Of heeft u een diagnose in een ander ziekenhuis gehad, en wilt u dat het UMCG u hier iets over zegt? Vraag dan een second opinion.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Dermatologie en Interne Geneeskunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.