Atrium septum defect bij kinderen: behandeling

Bij een ASD heb je vaak een behandeling nodig. We maken samen met jou en je ouders een behandelplan om jou het beste te kunnen helpen.

De behandeling is vooral bedoeld om te voorkomen dat je hartfalen krijgt. Welke behandeling je krijgt, hangt af van jouw situatie. Dat bespreek je samen met je arts.

Mogelijke behandelingen

Er zijn 2 behandelingen mogelijk als je een ASD hebt:

  • Soms kunnen we een ASD met een 'parapluutje' sluiten. Dit gebeurt tijdens een hartkatheterisatie.

  • Er zijn 2 verschillende hartoperaties mogelijk. Als een ASD II groot is of dichtbij een hartklep of een holle ader zit, dan sluiten we het gaatje meestal met een openhartoperatie. Ook bij een ASD I, sinus venosus defect en een sinus coronaruis defect krijg je zo'n operatie. We maken dan de borstkas open. En maken het ASD dicht met een stukje van je eigen hartzakje of een stukje kunststof (een patch) zodat er geen bloed meer doorheen stroomt.

    Een andere mogelijke operatie is de 'sleutelgatmethode'. Hierbij sluiten we de hartlongmachine niet op het hart aan, maar op de bloedvaten van de lies en de hals. De borstkas hoeft hierbij niet open. We maken alleen een snee tussen de ribben aan de rechterzijde. Je hebt daardoor een kleiner litteken en herstelt ook sneller na de operatie. We kunnen deze operatie niet bij je doen als je nog heel klein bent.

    Lees ook het interview met Sara Arrigoni over de sleutelgatmethode.

Behandelteam

Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij het maken van jouw behandelplan en de behandeling. Door op deze manier samen te werken, geven we je de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijg je in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie. Over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor jou betekent en wat je zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen.

Samenwerken voor de beste zorg

Als je ziek bent, wil je de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij je in de buurt. Ook als de zorg die je nodig hebt, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijg jij de zorg die je nodig hebt.

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heb je nog vragen?

Kinderen en ouders van een (nog ongeboren) kind met een hartafwijking kunnen contact opnemen met het Beatrix Kinderziekenhuis.