Atrium septum defect (ASD): behandeling

Bij een ASD is vaak een behandeling nodig. We maken samen met u een behandelplan om u het beste te kunnen helpen.

Hoe uw behandelplan er uit ziet hangt af van uw situatie. We kijken hiervoor naar de grootte en de plaats van het gaatje in boezemtussenschot. De behandeling is bedoeld om te voorkomen dat u hartfalen krijgt.

Mogelijke behandelingen

Er zijn 2 mogelijke behandelingen:

  • Het ASD II kan vaak met een parapluutje worden gesloten. Dit gebeurt met een hartkatherisatie via de lies. 


  • Er zijn 2 verschillende operaties mogelijk. Als een ASD II groot is of dichtbij een hartklep of een holle ader zit, dan sluiten we het gaatje meestal met een hartoperatie. Ook bij een ASD I, sinus venosus defect en een sinus coronaruis defect krijg je een operatie. We maken dan de borstkas open. En maken het ASD dicht met een stukje van je eigen hartzakje of een stukje kunststof (een patch) zodat er geen bloed meer doorheen stroomt.

    Een andere mogelijke operatie is de 'sleutelgatmethode'. Hierbij sluiten we de hartlongmachine niet op het hart aan, maar op de bloedvaten van de lies en de hals. De borstkas hoeft hierbij niet open. We maken alleen een snee tussen de ribben aan de rechterzijde. Je hebt daardoor een kleiner litteken en herstelt ook sneller na de operatie. 


Behandelteam

Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij het maken van uw behandelplan en uw behandeling. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
  • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Hart en Vaten bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.