Astma: onderzoek en diagnose

Als uw huisarts of andere behandelaar vermoedt dat u astma heeft, kunt u voor onderzoek naar het UMCG worden verwezen.

U komt eerst voor onderzoek op de polikliniek Longziekten. De longarts stelt u dan vragen over uw klachten, zoals wanneer u last van de longen heeft en hoe lang u deze klachten al heeft. Hij zal ook naar uw longen luisteren. Meestal moet u daarna een foto van uw longen laten maken, eenvoudig longfunctie-onderzoek doen en bloed laten prikken.

Mogelijke onderzoeken

Afhankelijk van de bevindingen van de longarts, is het nodig om terug te komen voor uitgebreider onderzoek. Mogelijk onderzoeken die u krijgt zijn de volgende:

  • Reversibiliteitsonderzoek: Bij dit onderzoek wordt uw longfunctie gemeten voordat en ongeveer een half uur nadat u een luchtwegverwijder heeft ingeademd. Het onderzoek gebeurt op dezelfde manier als bij een spirometrie. Dit onderzoek kan bevestigen dat u astma heeft en of luchtwegverwijders effect hebben. Het onderzoek duurt ongeveer een uur.
  • Hyperreactiviteitsonderzoek: Bij dit onderzoek wordt het effect van een prikkelende stof op uw longfunctie gemeten. U inhaleert tijdens het onderzoek steeds een hogere dosis van deze stof, waarna elke keer een spitometrie wordt gedaan. Dit onderzoek kan de aanwezigheid van astma bevestigen en informatie geven over de ernst ervan.
  • Huidallergietest: Dit onderzoek duurt ongeveer een kwartier. Bij dit onderzoek wordt er in de huid van uw onderarm een aantal allergische stofjes gespoten die bijvoorbeeld afkomstig zijn van huisstofmijt of katten. Als er daarna roodheid en zwelling ontstaat, is dat een aanwijzing voor allergie. Deze reacties kunnen binnen vijftien minuten optreden maar ook pas na een aantal uren.
  • Hyperventilatieprovocatietest: Dit onderzoek duurt ongeveer een half uur. Tijdens het onderzoek moet u snel ademen in een apparaat. Daarna wordt gekeken hoe snel uw ademhaling zich herstelt. Dit onderzoek kan de aanwezigheid van hyperventilatie aantonen. Hyperventilatie lijkt op astma en kan tegelijk met astma aanwezig zijn.
  • Looptest: Dit onderzoek wordt gedaan om te onderzoeken of u inspanningsastma heeft. U gaat op een lopende band een aantal minuten hardlopen en ondertussen ademt u koude, droge lucht in. Uw longfunctie wordt voor, en een aantal keren na het hardlopen gemeten zoals bij een spirometrie. Dit onderzoek duurt een uur.

Uitslag

Meestal krijgt u bij het tweede bezoek aan de longarts de uitslagen van de onderzoeken. Ook krijgt u dan uitleg over de uitslagen. Als uw probleem nog niet helemaal duidelijk is, kan de longarts uitgebreider onderzoek voorstellen.

Uitgebreider onderzoek

  • Onderzoek door een keel-, neus- en oorarts. De KNO-arts kan bijvoorbeeld de aanwezigheid van (allergische) neuspoliepen aantonen.
  • Onderzoek door de allergoloog. De allergoloog is gespecialiseerd in het herkennen van de stoffen uit uw omgeving (inclusief voeding) die verantwoordelijk zijn voor bepaalde luchtweg-, neus- en huidklachten.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Long- en Systeemziekten bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.