Longscintigrafie

Een longscintigrafie is een onderzoek waarmee we kunnen bekijken hoe de doorbloeding van uw longen is. En hoe de lucht die u inademt zich verdeelt over uw longen.

We doen dit als u misschien longkanker of een longembolie heeft. Ook is de longscintigrafie 1 van de onderzoeken die we vóór en na een longtransplantatie doen. En mensen met ernstige COPD krijgen dit onderzoek voordat we een ventiel plaatsen om 1 van de longkwabben af te sluiten.

Hoe werkt het

Voor dit onder onderzoek gebruiken we een gammacamera en een beetje radioactieve stof, een tracer. De weefsels in de longen nemen deze 'tracer' op. Hoe dat gebeurt, hangt af van de doorbloeding van de longen. De gammacamera ‘ziet’ de straling die de radioactieve stof afgeeft. Op de beelden van de gammacamera kunnen we zien waar de stof zich meer of juist minder hecht. Zo worden bepaalde processen in het lichaam zichtbaar. Zoals de doorbloeding en de luchtverdeling van de longen. Doorbloeding heet ook wel ‘perfusie’ en luchtverdeling noemen we ook wel ‘ventilatie’.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt een brief en informatie van ons voor een afspraak. Hierin staat hoe u zich voorbereidt. U mag voor dit onderzoek gewoon eten en drinken. Neem wel een lijst mee met de medicijnen die u gebruikt. Hier kunnen we naar vragen bij het onderzoek.

  Bent u (misschien) zwanger of geeft u borstvoeding? Bel dan voor het onderzoek naar het Medical Imaging Center: (050) 361 35 41. Dan kunnen we hier rekening mee houden.

 2. Een longscintigrafie kan bestaan uit 2 onderzoeken:

  • een longperfusieonderzoek, om de doorbloeding te onderzoeken
  • een longventilatieonderzoek, om de luchtverdeling te onderzoeken

  Longperfusieonderzoek

  We doen altijd een longperfusieonderzoek. U gaat daarvoor op een bed liggen. We spuiten de radioactieve vloeistof met een naald in uw arm. We vragen u dan een paar keer diep in en uit te ademen. Daarna gaat u op een krukje tegen een camera aan zitten. We maken maximaal 6 opnames van uw longen. Dit onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

  Longventilatieonderzoek

  Vaak doen we daarna een longventilatieonderzoek, maar niet altijd. U krijgt dan een mondkapje waardoor u in- en uitademt. Hierbij zit u op een krukje tegen de camera aan. We maken maximaal 6 opnames van uw longen. Dit onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

 3. U kunt na een longscintigrafie direct naar huis. U hoeft niet bepaalde dingen te doen of te laten.

 4. De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen een paar werkdagen van uw arts. Dit kan tijdens een nieuwe afspraak zijn. Of uw arts belt u.

Veiligheid van het onderzoek

Bij dit onderzoek krijgt u radioactieve stof in uw lijf. Straling kan slecht voor de gezondheid zijn, maar alleen bij heel veel straling. Tijdens dit onderzoek gebruiken we heel weinig straling. U plast de radioactieve stof gewoon weer uit.

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 12.30 uur.