Anomalie van Ebstein: behandeling

Bij een ernstige vorm van anomalie van Ebstein is vaak een behandeling nodig. We maken samen een behandelplan om je het beste te kunnen helpen.

Bij een mildere vorm is behandeling vaak niet nodig. Je komt wel voor de rest van je leven regelmatig voor controle langs. 

Welke behandeling je krijgt, hangt af van jouw situatie. Mogelijke behandelingen zijn: 

  • Met medicijnen behandelen we hartritmestoornissen en hartfalen. 

  • Bij een ernstige vorm van Ebstein doen we als het nodig is een hartoperatie. Wat we doen tijdens de operatie hangt af van de leeftijd en hoever de klep verplaatst is.

    Als de bloedtoevoer naar de longen na de geboorte niet goed is, plaatsen we een kunststof buis (aortopulmonale shunt). Hierdoor is er weer genoeg bloedtoevoer naar de longen.

    Op wat oudere leeftijd is het mogelijk om de afwijkende tricuspideklep te verbeteren of deze te vervangen door een kunstklep of bio-prothese. Ook kan het bloed omgeleid worden, zodat de rechterhartkamer minder bloedvolume hoeft te verwerken.

  • Als iemand hartritmestoornissen heeft door Ebstein, doen we ook wel een elektrofysiologisch onderzoek.

Behandelteam

Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij het maken van jouw behandelplan en jouw behandeling. Door op deze manier samen te werken, bieden we je de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijg je in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor je betekent. Dit noemen we 'samen beslissen.

  • We kunnen je ook in contact brengen met een van de psychosociale medewerkers van het UMCG als je bijvoorbeeld hulp wilt bij:

    • het verwerken en accepteren van ziekte
    • problemen in de relatie met je partner, kinderen en/of familie
    • het aanpassen aan de nieuwe (sociale) situatie
    • het maken van keuzes rondom jouw behandeling
  • Als je ziek bent, wil je de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij je in de buurt. Ook als de zorg die je nodig hebt, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijg jij de zorg die je nodig hebt.

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heb je nog vragen?

Volwassenen

Je kunt de polikliniek Hart en Vaten bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur, telefoon (050) 361 29 15.

Kinderen

Je kunt van maandag tot en met vrijdag bellen naar polikliniek Kindercardiologie, tussen 8.30 en 16.30 uur, telefoon (050) 361 24 80.