Alvleesklierkanker: behandeling

Als blijkt dat u alvleesklierkanker heeft, dan brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. Het heeft invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen.

Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe zo'n behandelplan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt bijvoorbeeld naar de plaats, de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Doel van de behandeling

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om uw levenskwaliteit te verbeteren. En/of, als dat kan, om uw leven te verlengen.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij alvleesklierkanker. Uw behandelplan bestaat uit 1 of meer van deze behandelingen:

 • Meestal is alvleesklierkanker al uitgezaaid als de ziekte ontdekt wordt. Als de kanker nog niet is uitgezaaid, kunt u soms een operatie krijgen. Welke operatie u krijgt, hangt af van plaats van de tumor.

  Als de tumor in de 'kop' van de alvleesklier ligt kan dat een PPPD-operatie, een PRPD-operatie of een Whipple-operatie zijn. Als de tumor in het midden of in de 'staart' van de alvleesklier zit, kunnen we heel soms opereren. We halen dan de alvleesklierstaart en de milt of de hele alvleesklier en de milt weg.

  Een operatie kan bedoeld zijn om u te genezen, maar ook om uw klachten te verminderen als u niet meer beter wordt.

 • Soms krijgt u voor of na een operatie chemotherapie. Chemotherapie voor een operatie is bedoeld om een tumor kleiner te maken. Daardoor kan de chirurg een tumor die niet te opereren is soms alsnog weghalen. Als u na een operatie chemotherapie krijgt, is deze behandeling bedoeld om mogelijk achtergebleven kankercellen kapot te maken.

  Als u uitgezaaide alvleesklierkanker heeft en niet meer beter wordt, krijgt u soms ook chemotherapie om klachten te verminderen en de kanker te remmen.

 • Bestraling kan een behandeling zijn om uw levenskwaliteit te verbeteren als u niet meer beter wordt. Doel van de behandeling is dan om ervoor te zorgen dat u minder last heeft van bloedverlies of pijn.

 • Een alvleeskliertumor die we niet weg kunnen halen, kan ervoor zorgen dat er geen gal meer door de galweg kan. Daardoor kunt u geelzucht en jeuk krijgen. Een stent kan deze klachten soms verminderen. Dit is een buisje dat ervoor zorgt dat gal weer door de galweg kan.

 • Soms krijgen we de galweg niet open met een operatie of een stent. Dan plaatsen we een slangetje in de buikwand om zo gal af te voeren. Dit heet een PTC-drain.

Behandelteam

Alle in alvleesklierkanker gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijg je altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met jou wat dit voor jou betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
 • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

 • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt bellen met onze verpleegkundige van maandag tot en met vrijdag, tussen 9.00 en 10.00 uur. U kunt ook een e-mail sturen.