Orthodontie Soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugels. Welke beugel voor jou geschikt is, hangt af van jouw situatie.

 • Een activator is een kunststof beugel die los in je mond ligt. Met deze beugel gaan je boven- en ondergebit weer goed op elkaar passen. Dat gebeurt doordat de activator de groei van de bovenkaak remt en ervoor zorgt dat de kaakspieren in de onderkaak sterker worden. Als de spieren sterk genoeg zijn geworden, houden zij de onderkaak in de nieuwe (juiste) stand.

  Video bekijken Scannen
 • Als je klaar bent met de beugelbehandeling, kan er achter de boven- en/of ondertanden een draadspalk (metalen draad) worden geplaatst. De spalk zorgt ervoor dat de tanden recht blijven staan.

 • Een essix retainer is een hard, doorzichtig hoesje voor over je boven- of ondergebit. De beugel houdt de stand van je tanden en kiezen vast die door een beugelbehandeling zijn rechtgezet.

 • De headgear heet ook wel een buitenboordbeugel. De bedoeling van de headgear is dat je bovenkaak en kiezen in de juiste stand komen. De headgear wordt meestal samen met een andere beugel gebruikt. Je draagt de headgear een deel van de dag.

  Video bekijken Scannen
 • Als je een overbeet hebt, passen je boven- en ondergebit niet goed op elkaar. De herbst-beugel zorgt ervoor dat de onderkaak groeit, terwijl het de groei van de bovenkaak remt.

 • Een hyrax zorgt ervoor dat een te smalle bovenkaak breder gemaakt wordt. Het apparaat bestaat uit metalen ringen die om de kiezen worden aangebracht. De banden zijn met elkaar verbonden door een schroef. Door aan de schroef te draaien word de bovenkaak steeds een stukje breder gemaakt.

 • Wel rechtere tanden, maar geen blokjesbeugel. Daar is een oplossing voor: Invisalign®. Deze beugel bestaat uit een aantal doorzichtige beugels, de aligners, die samen de stand van je tanden en kiezen aanpassen. De aligners draag je dag en nacht. Je doet de beugel uit als je gaat eten, koffie- en theedrinken en tandenpoetsen. De aligners zijn op maat gemaakt. De Invisalign is nu met 46% korting bij ons verkrijgbaar.

  Invisalign

 • De lipbumper is een beugel die je achter jouw onderlip draagt. Doordat de onderlip tegen de lipbumper aanduwt, worden de kiezen naar achteren geduwd. Daardoor ontstaat er ruimte. De bedoeling is dat de tanden die eerst te weinig ruimte hadden, nu netjes naast elkaar komen te staan. Een lipbumper wordt bijna altijd gecombineerd met een andere beugel.

 • Voor de orthodontische behandeling kan het nodig zijn dat de kaakchirurg een of meer minischroeven in de kaak plaatst. Deze schroeven zijn ongeveer tien millimeter lang. Aan de schroeven kan de orthodontist draad of elastiekjes bevestigen die nodig zijn voor de behandeling.

  Soms kan het ook nodig zijn dat de kaakchirurg een botanker in de onder- of bovenkaak plaatst. Dit botanker is een klein metalen plaatje dat met twee of drie schroeven op de kaak wordt bevestigd. Aan het botanker kan de orthodontist draad of elastiekjes bevestigen die nodig zijn voor de behandeling. 

 • De retentieplaat is een losse beugel die er voor zorgt dat de tanden in de stand blijven die door de behandeling is bereikt.

 • Een vaste beugel heet ook wel een slotjesbeugel. Vast wil zeggen dat de beugel niet uit de mond te halen is. De bedoeling van een vaste beugel is dat de tanden en kiezen netjes naast elkaar worden gezet. 

  Video bekijken Scannen