Orthodontie Onderwijs en opleiding Orthodontie

Als afdeling Orthodontie verzorgen we de specialistenopleiding en opleiding tot orthodontist. We dragen bij aan het tandheelkundig universitaire onderwijs en aan de HBO-opleiding Mondzorgkunde en aan het postacademisch onderwijs.

De Afdeling Orthodontie is onderdeel van het UMCG, samen bouwen we aan de toekomst van gezondheid. Dat doen we in de patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en opleiding. We willen in al deze kerntaken excelleren, omdat we zeker weten dat het nog beter kan. Elke dag biedt nieuwe kansen om dat te laten zien.

Orthodontie onderwijs opleiding

Specialistenopleiding Orthodontie

De afdeling Orthodontie heeft als opdracht en taak specialistische en specifieke patiëntenzorg te leveren op kwalitatief hoogwaardig academisch niveau, waarbij de patiënt als mens leidend is. Een efficiënte bedrijfsvoering wordt als belangrijk gezien, waarbij we werken voor en met mensen, bij alles wat we doen: in patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs en opleiding. Aandacht en zorg voor de medewerker heeft een positief effect op de kwaliteit van patiëntenzorg, alsook de kwaliteit van de specialistenopleiding en de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek.

De afdeling vervult daarin een topreferente en topklinische functie. Daarnaast richt de afdeling zich op het doen van wetenschappelijk onderzoek en draagt daarbij zorg voor nieuwe kennis over gezondheid, preventie en behandeling. Die kennis gebruiken we voor praktische verbeteringen in de behandelingen. We nemen deel aan (inter)nationale netwerken en samenwerkingsverbanden in al onze kerntaken. Ook het verzorgen van de specialistenopleiding c.q. opleiding tot orthodontist is een belangrijke taakstelling. Tevens levert de afdeling een bijdrage aan het tandheelkundig universitaire onderwijs en aan de HBO-opleiding Mondzorgkunde; en aan het postacademisch onderwijs.

De afdeling Orthodontie maakt integraal deel uit van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Participatie in de sector- en ziekenhuisorganisatie als geheel wordt als belangrijk gezien. De opleiding tot orthodontist duur vier jaar. Iedere twee jaar start er een cohort van vijf AIOS.

​​​Functiebeschrijving

 • ​Er wordt opgeleid volgens het principe competentiegericht opleiden. De specialistenopleiding is cursorisch opgezet volgens de richtlijnen van het Erasmus Curriculum en wordt elke twee jaar groepsgewijs gestart.
 • De specialistenopleiding tot orthodontist in het UMCG legt de nadruk op het opdoen van ervaring in de patiëntenbehandeling. Hierdoor zijn de AIOS na hun opleiding goed voorbereid op het werken in de praktijk.
 • U levert een significante bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek.
 • U levert een bijdrage aan het studentenonderwijs.

Functie-eisen

 • U bent tandarts en BIG-geregistreerd.
 • U heeft bij voorkeur praktijkervaring.
 • U wilt orthodontist worden in een opleidingsklimaat dat zich kenmerkt door een academisch wetenschappelijke werkomgeving.
 • U vindt de aanwezigheid van een efficiënt functionerend patiëntenzorgbedrijf belangrijk voor een goede specialistenopleiding.
 • U bent patiënt-/cliëntgericht.
 • U beschikt over goede communicatieve vaardigheden.
 • Multidisciplinaire samenwerking en kennisoverdracht spreken u aan.
 • U bent enthousiast, stressbestendig en flexibel.​

Meer informatie

Voor meer informatie aangaande de specialistenopleiding orthodontie kunt u telefonisch contact opnemen met het secretariaat Orthodontie, tel. (050) 361 01 31 of een e-mail sturen aan D.V. Barelds, [email protected]