Orthodontie Spoed: problemen met je beugel

Soms krijg je problemen met je beugel. Je hebt bijvoorbeeld pijn of er raakt iets los. Vaak kun je zelf iets doen om het probleem op te lossen. Lukt dit niet, dan kun je ons bellen.

Je kunt polikliniek Orthodontie bellen van maandag tot en met donderdag, tussen 8.30 tot 12.30 uur en tussen 13.15 en 16.30 uur op (050) 361 00 50.

Problemen met je beugel en wat je kunt doen

Er is een bracket (slotje) los

Laat het bracket (slotje) zitten als je er geen last van hebt. Heb je wel last, bedek het bracket (slotje) dan met was of suikervrije kauwgom. Bel ons op een werkdag of na het weekend om een afspraak te maken.

Draad uit bandje of bracket (slotje)

Probeer met een pincet de draad weer in het bandje /bracket (slotje) te plaatsen. Lukt dit niet, bedek het prikkende deel dan met was of suikervrije kauwgom. Bel ons de volgende dag of na het weekend om een afspraak te maken.

Er is een bandje (om de kies) los bij vaste beugel

Draag de elastieken van de vaste beugel niet. Probeer het loszittende bandje om de kies te laten zitten. Bel ons op een werkdag of na het weekend om een afspraak te maken.

Een prikkende draad

Bedek het prikkende draad met was of suikervrije kauwgom. In het weekend/de vakantie knip je het prikkende stuk draad af. Gebruik hiervoor een schoon nagelknippertje. Bel ons op een werkdag of na het weekend/de vakantie om een afspraak te maken.

Er is een bandje (om de kies) los bij de buitenboordbeugel

Draag de buitenboordbeugel niet. Probeer het loszittende bandje om de kies te laten zitten. Bel ons de volgende dag of na het weekend om een afspraak te maken.

De buitenbeugel is verbogen

Als je de buitenbeugel niet of moeilijk in krijgt, draag de buitenbeugel dan niet. Bel ons op een werkdag of na het weekend om een afspraak te maken.

De hyrax zit los

Laat de hyrax-beugel zitten en draai er niet meer aan. Bel ons op een werkdag of na het weekend om een afspraak te maken.

Hyrax niet ver genoeg doorgedraaid/het gaatje is weg

Draai de hyrax-beugel strakker. Probeer met het draaistokje het gaatje te vinden. Draai het richting je keel toe, zodat het gaatje weer zichtbaar is. Lukt dit niet, bel ons op een werkdag of na het weekend om een afspraak te maken.

Het scharnier van de herbst-beugel zit los

Laat het scharnier van de herbst-beugel zitten. Doe er was of suikervrije kauwgom op. Heb je nog steeds last? Bel dan het spoednummer: 050-361 61 61. We verwijderen dan (deels) het apparaat. We maken ook gelijk een nieuwe afspraak voor de volgende dag of na het weekend. Tijdens deze afspraak repareren we je beugel.

Lijm spalk laat los

Laat de lijm los van je losse spalk? Kom er verder niet aan. Bel ons op een werkdag of na het weekend om een afspraak te maken.

Retentieplaat of activator is kapot of doet pijn

Draag de retentieplaat of activator niet. Bel ons op een werkdag of na het weekend om een afspraak te maken.

Contact

Je kunt polikliniek Orthodontie bellen van maandag tot en met donderdag, tussen 8.30 tot 12.30 uur en tussen 13.15 en 16.30 uur. Je kunt ook een mail sturen.