Eerste afspraak en onderzoek

Om te kijken of een beugel nodig is, doen we eerst een paar onderzoeken.

Na je aanmelding als nieuwe patiënt krijg je van ons binnen 1 week een brief voor een eerste afspraak. Ook sturen we je een vragenlijst. Hier staan vragen in over je gezondheid nu en vroeger. Zo weten we of we bij je behandeling ergens rekening mee moeten houden. De vragenlijst vul je thuis in en neem je mee naar je eerste afspraak.

Eerste afspraak

De afspraak is in de polikliniek Orthodontie.

Poets voordat je je aanmeld je tanden in de poetsruimte. Hier is tandpasta. Neem wel je eigen tandenborstel mee. Daarna meld je je met je streepjescode aan bij de scanner die bij de balie staat. Die code staat in de brief die je van ons hebt gekregen.

Nadat je je hebt aangemeld wacht je in de wachtkamer, tot we je oproepen. Op het scherm zie je wanneer je aan de beurt bent. Het nummer dat je ziet is het nummer van de behandelstoel waar je naartoe moet. Heb je iemand meegenomen? Die moet in de wachtkamer wachten. Als ze graag met de behandelaar willen overleggen, mag 1 ouder/verzorgen mee naar de behandelkamer.

Tijdens de eerste afspraak bespreek je met de orthodontist de ingevulde vragenlijst en jouw wensen. Ook kijkt de orthodontist in jouw mond. We kijken naar de stand en ontwikkeling van jouw tanden en kiezen. Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

Na het onderzoek vertelt de orthodontist of een beugel mogelijk is. Om te kijken welke behandeling het beste is, doen we altijd extra onderzoek.

Extra onderzoek

Tijdens een tweede afspraak doen we extra onderzoek. Dit is nodig om te bepalen hoe we het beste kunnen behandelen. We doen de volgende onderzoeken:

  • Röntgenfoto: we maken 2 röntgenfoto's. Met een orthopantomogram (OPG) zien we of je gebit afwijkingen vertoont. Met een laterale schedelfoto (RSP) bekijken we de stand van je gebit in je gezicht
  • Portretfoto: we maken 6 gewone foto's van je gezicht. Zo controleren we of je gezicht verandert door de behandeling
  • Mondfoto: met mondfoto's zien we verkleuringen en beschadigingen van het tandglazuur
  • Gebitsmodel: We maken een gebitsmodel. Zo zien we hoeveel ruimte er in je kaak is voor alle tanden en kiezen. Ook zien we welke tanden en kiezen scheef staan en hoe de stand van het onder- en bovengebit is.
  • Instructie mondhygiëne: als je een beugel krijgt is het extra belangrijk om je tanden goed te poetsen. De mondhygiëniste laat je zien hoe je je gebit goed schoonhoudt.

Alle onderzoeken gebeuren in 1 keer op de polikliniek Orthodontie. In totaal duurt het ongeveer 1 uur.

Na de extra onderzoeken besluit de orthodontist of een beugelbehandeling mogelijk is. En zo ja, wanneer de behandeling het beste kan beginnen. Soms is het nodig dat het gebit of de kaken eerst nog verder groeien. De orthodontist bespreekt dit tijdens de derde afspraak.

Behandelplan

Tijdens een derde afspraak bespreekt de orthodontist met jou het behandelplan. De orthodontist vertelt hoe de behandeling er waarschijnlijk uit gaat zien en welk soort beugel je krijgt. Van te voren is nooit precies te zeggen hoelang een behandeling duurt. En wat precies het resultaat is. Dat hangt ook af van hoe goed jij de beugel draagt.

Je besluit zelf of de behandeling wel of niet van start gaat. Als je twijfelt is het belangrijk om dat tegen de orthodontist te zeggen. Misschien wil je eerst nog meer weten. Of misschien wil je liever later een besluit nemen. Het is goed om te weten wat we van elkaar kunnen verwachten.

Kosten

De tarieven voor orthodontische behandeling zijn bij elke zorgverlener hetzelfde. 

Een complete behandeling kost ongeveer 3.000,- tot 3.500,- euro. Orthodontie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Vraag daarom altijd bij je zorgverzekering na of er een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering is.

Lees meer over de kosten van zorg en onze tarieven.