Wetenschappelijk onderzoek Longziekten en Tuberculose

De afdeling Longziekten en Tuberculose van het Universitair Medisch Centrum Groningen doet ook wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek richt zich op het verbeteren van de behandeling van astma en COPD, longkanker, longtransplantatie en tuberculose.

Onderzoek longkanker

Om longkanker zo goed mogelijk te behandelen, doen we veel onderzoek naar moleculaire veranderingen in tumoren. Dankzij deze kennis kunnen we steeds meer patiënten heel gericht en met de juiste medicijnen behandelen. Moleculaire veranderingen die we nog niet kennen, bespreken we in onze moleculaire tumorboard. De nieuwe behandelmogelijkheden die we ontwikkelen, kunnen ervoor zorgen dat we deze ernstige ziekte vaker en langer onder controle houden.

Soms modelleren we eiwitstructuren om te voorspellen of bepaalde medicijnen wel of niet werken. Daarmee proberen we van tevoren te bepalen of een bepaalde vorm van doelgerichte therapie bij iemand wel of niet werkt. We proberen meer inzicht te krijgen in resistentie van tumorcellen op doelgerichte therapie. En we doen veel klinische studies met nieuwe middelen bij verschillende DNA-veranderingen.

Een ander deel van ons onderzoek gaat over de werking van immunotherapie. We onderzoeken bijvoorbeeld weefsel, bloed en uitgeademde lucht om beter te begrijpen waarom medicijnen bij de één wel en bij de ander niet werken. Heel belangrijk, omdat deze behandelingen ernstige bijwerkingen kunnen hebben en we ze niet onnodig willen geven.

Om longkanker nog beter te diagnosticeren, onderzoeken we nieuwe manieren om biopten te nemen. Zodat we beter bij afwijkingen kunnen komen, waar we eerder niet bij konden.

Onderzoek longtransplantatie

Het UMCG doet veel onderzoek naar orgaantransplantatie. Ons onderzoek naar longtransplantatie richt zich vooral op het in evenwicht houden van 2 zaken:

  • Na een longtransplantatie geven we medicijnen die moeten voorkomen dat het lichaam de nieuwe long afstoot.
  • Tegelijkertijd moet het afweersysteem juist goed blijven werken om infecties tegen te houden.

Door hierin de juiste balans te vinden, kunnen we de overlevingskans na een longtransplantatie steeds verder verbeteren.

Onderzoek tuberculose

Tuberculose bestaat al tienduizenden jaren en is wereldwijd nog steeds een van de meest voorkomende en dodelijke infectieziekten. Er ontstaan meer resistente vormen die steeds vaker voorkomen.

We onderzoeken hoe we deze resistente tuberculose nog beter kunnen behandelen met minder bijwerkingen. Ook doen we onderzoek naar het terugdringen van de besmettelijkheid van de ziekte. Want hoe minder patiënten tuberculose overdragen, hoe minder vaak het voorkomt.

Onderzoek astma en COPD

Astma en COPD zijn helaas nog niet te genezen. Er zijn wel behandelingen die klachten verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren. Binnen het onderzoeksprogramma Groningen Research Institute of Asthma en COPD (GRIAC) werken onderzoekers met verschillende specialismen, zoals allergologie, (kinder)longziekten en pathologie, samen. Zij onderzoeken hoe longziekten werken, zodat we ze in de toekomst nog beter kunnen behandelen en misschien zelfs genezen.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het kan zijn dat we u vragen of u wilt meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Of een deel van uw anonieme patiëntengegevens of het weefsel dat we tijdens de operatie hebben weggehaald, wilt afstaan voor bijvoorbeeld OncoLifeS. We zorgen er dan voor dat u goed geïnformeerd een weloverwogen keuze kunt maken. U beslist uiteraard zelf of u dit wel of niet wilt.