Longziekten en Tuberculose Onderwijs en opleiding Longziekten en tuberculose

Geneeskundestudenten kunnen bij de afdeling Longziekten en Tuberculose van het Universitair Medisch Centrum Groningen een opleiding tot longarts doen. Ook zijn er regelmatig stages voor andere specialismen, onderwijsprogramma's en cursussen.

Opleiding tot longarts

Studeer je of wil je je verder specialiseren in longziekten? Als afdeling Longziekten en Tuberculose verzorgen wij de opleiding tot longarts.

Deze opleiding duurt 6 jaar: 2 jaar vooropleiding interne geneeskunde en 4 jaar specialisatie Longziekten en Tuberculose. Meestal werken er 8 longartsen in opleiding bij ons. Soms verzorgen we ook stages voor andere specialismen.

De stafleden van de afdeling vormen samen de opleidingsgroep. We hechten aan een kwalitatief hoogwaardige opleiding in een goed werkklimaat. Belangrijke onderdelen van de opleiding zijn onder andere vakinhoudelijke kennis en vaardigheden, communicatie en patiëntgerichtheid.

Opleiders

De opleider longziekten in het UMCG is drs. Birgitta Hiddinga. De waarnemend opleider is dr. Onno Akkerman.

Lees meer over werken in het UMCG.

Vervolgopleiding en cursussen in het UMCG

Wil je je vervolgopleiding in het UMCG doen? Bekijk de vacatures.

Kijk ook welke cursussen je kunt volgen als je al in het UMCG werkt.

Leerafdeling in het kort

Een leerafdeling is een verpleegafdeling waar studenten Verpleegkunde al heel veel zorg voor de patiënten zelf doen. Ze worden begeleid door verpleegkundigen van de afdeling, de werkbegeleiders. Elke leerafdeling heeft ook een vaste verpleegkundige die verantwoordelijk is voor het onderwijs. Deze praktijkopleider begeleidt de werkbegeleiders, voert gesprekken met de studenten en heeft contact met de onderwijsinstelling van de opleiding.

Lees meer over de leerafdeling