UMCG start hybride doseren

Het UMCG doseert 2 medicijnen vanaf nu ‘hybride’. Dit betekent dat de dosis voor een grote groep patiënten op basis van hun lichaamsgewicht omlaag gaat. Het resultaat? Een even effectieve behandeling én een flinke besparing.
Profielfoto van T. H. Oude Munnink

De eerste medicijnen die we hybride doseren zijn 2 soorten immunotherapie: Nivolumab en Prembrolizumab. Medicijnen tegen onder andere longkanker en melanoom, een ernstige vorm van huidkanker. Hiermee besparen we al zo’n 1,3 miljoen euro per jaar. “Dit smaakt naar meer en we willen hybride doseren zeker uitbreiden”, zegt Thijs Oude Munnink, ziekenhuisapotheker in het UMCG.

Hoe werkt hybride doseren?

Tot nu toe was de dosering Nivolumab gebaseerd op 80 kg en de dosering Pembrolizumab op 100 kg lichaamsgewicht. Maar de gemiddelde gebruiker weegt minder: 75 kg. Voor mensen onder de 80 respectievelijk 100 kg passen we de dosering nu aan. Zo past de hoeveelheid medicijnen beter bij hun gewicht, hebben zij minder nodig en is de behandeling net zo effectief.

Enthousiast aan de slag

Thijs Oude Munnink onderzocht of de specialisten bereid waren om anders te gaan doseren. “De betrokken longoncologen, medisch oncologen en hematologen reageerden zonder uitzondering enthousiast”, vertelt hij. Dus paste de Apotheek de doseerprotocollen in het voorschrijfsysteem aan en kregen alle voorschrijvers een instructie. Thijs: “Het was een hele klus, maar we hebben de planning gehaald. Op 18 oktober jl. is het hele UMCG overgegaan.”

Transformatiedeal Dure Geneesmiddelen

Hybride doseren start dit jaar onder coördinatie van het Erasmus MC in alle Nederlandse UMC’s en is een onderdeel van de Transformatiedeal Dure Geneesmiddelen. Dit is een afspraak tussen de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de Zorgverzekeraars Nederland (ZN) om de inzet van dure geneesmiddelen te optimaliseren.

Vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid om zorgkosten in de hand te houden, reduceren we waar mogelijk de inkoopkosten. Daarbij zetten we dure geneesmiddelen zoals immunotherapie doelmatiger en meer gepersonaliseerd in. Zo kunnen we in Nederland jaarlijks uiteindelijk tientallen miljoenen euro’s besparen. Geld dat we dan voor andere zorg kunnen inzetten.