Zou jij onderzoek willen doen naar de patiëntpopulatie van huisartsenpraktijken in Noord-Nederland? Denk dan aan de AHON-database. De AHON-database is een longitudinaal cohort met zorgregistratiegegevens van patiënten van de huisartspraktijken in Noord-Nederland (Drenthe, Friesland, Groningen, Overijssel).
Header van de AHON Data Resource Profile

Lees de nieuwe Data Resource Profile van AHON en kom meer te weten over de AHON-database, de inhoud hiervan en hoe je deze kunt gebruiken voor jouw onderzoek. Dit profile paper kan gezien worden als hét bronbestand van de AHON-database en is geschreven door een team van betrokken huisartsen en AHON-teamleden onder leiding van Robin Twickler, data scientist bij de AHON-database. In de profile paper wordt inzicht gegeven in deze datacollectie, de aanwezige populatie en de opbouw van het cohort. Ook wordt ingegaan op de aanvraagprocedure voor data en de sterktes en zwaktes van de type data. Daarnaast wordt er een overzicht getoond van studies waarbij al gebruik is gemaakt van AHON-data en kun je terecht voor meer informatie over hoe je de AHON-database kunt gebruiken voor jouw onderzoek. Je kunt de Data Resource Profile hier vinden.

AHON-database

Het Academisch Huisarts Ontwikkel Netwerk (AHON) is in 2017 opgericht door de Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Langdurige Zorg van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De AHON-database bevat zorgdata uit de elektronische patiëntendossiers (EPD's) van maar liefst 73 huisartspraktijken in Noord-Nederland (Drenthe, Friesland, Drenthe, Overijssel) met informatie van 460.795 patiënten, dat is ruim 10% van de populatie van onze regio (peildatum: 1 juli 2022).

De AHON-database bevat informatie over zorgtrajecten van patiënten bij de huisarts. Waaronder hoe vaak en welk soort contacten patiënten hebben. Ook vind je er informatie over diagnoses en behandelingen, medicatiegebruik, allergieën en verwijzingen. De database bevat daarnaast gegevens uit ongestructureerde tekstvelden, zoals geanonimiseerde huisartsnotities.

Recente studies

In totaal zijn er 48 publicaties verschenen in internationale peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften waarbij gebruik is gemaakt van gegevens uit de AHON-database. Een van de meest recente studies waarbij gebruik is gemaakt van AHON-data is het onderzoek naar vroegere opsporing van COVID-19 door huisartsen met behulp van een slim AI-model. Epidemioloog en onderzoeker bij AHON dr. Lilian Peters heeft samen met haar team een geheel nieuwe AI methode vastgesteld om COVID-19 bij patiënten in de huisartspraktijken op te sporen. Met behulp van een slim taalmodel kan worden vastgesteld of een patiënt mogelijk COVID-19 heeft, nog voordat er tests zijn uitgevoerd.

Op dit moment zijn er 43 AHON-projecten in uitvoering. In het type onderzoeksvragen dat momenteel onderzocht wordt binnen deze projecten kun je de breedte van het huisartsenvak terugzien. Je kunt hierbij denken aan onderwerpen als: zorggebruik, COVID-19, oncologie, depressie en cardiovasculair risicobeheer, prevalentie en beheer van Dupuytren's contractuur, problemen met het bekkenbodem, farmacologie en de toepasbaarheid van machine learning-technieken op EPD-gegevens.

Meer informatie en contact

Verder lezen? Je kunt de AHON Data Resource Profile hier vinden. Heb je interesse om samen te werken of wil je meer weten over onze beschikbare datasets? Neem dan contact met ons op via: [email protected].