AHON-academie

De AHON-academie organiseert twee keer per jaar de AHON Cursus Praktijkmanagement.

Cursus Praktijkmanagement

Wil jij weten hoe je het beste een praktijk kan runnen? Of denk jij er over na om praktijkhouder te worden? Meld je dan aan voor de AHON Cursus Praktijkmanagement.

Het is de ideale cursus voor (beginnende) praktijkhouders, waarnemers en hidha’s. De bedrijfskundige kant van het huisartsenvak geeft een hele nieuwe dimensie aan jouw werk. Leidinggeven, ondernemen en managen: in drie maanden leer je er alles over in onze geaccrediteerde cursus. Na deze cursus heb jij je kennis en kunde uitgebreid en kan je bovendien een goede bijdrage leveren aan het effectief functioneren van jouw praktijk.

‘De cursus bevrijdt je van vaste denkpatronen over hoe een praktijk eruit moet zien." Ninon Higham, huisarts.‘
 • Door de AHON Cursus Praktijkmanagement leer jij jouw huisartsenpraktijk ook te zien als een bedrijf. De eigen praktijk staat centraal in de cursus, waardoor je de net opgedane kennis meteen kan inzetten. Je verwerft competenties op het gebied van medisch leiderschap, ondernemerschap en management in de praktijk.

 • De cursus is er voor bestaande en beginnende praktijkhouders en voor huisartsen die er over denken om ook praktijkhouder te worden en zich goed willen voorbereiden. Ook derdejaars AIOS van de Huisartsopleiding UMCG kunnen deelnemen aan de cursus.

 • De cursus draait om toepasbaarheid in jouw praktijk. Om er goed in te komen beginnen we op de eerste dag met het verkennen van het beroepsprofiel van de praktijkhouder (de taken, verantwoordelijkheden en de benodigde competenties). Ook scherpen we jouw persoonlijke visie op het huisartsenvak aan. Daarna maak je een start met de twee opdrachten die als een rode draad door de cursus lopen: een concreet kwaliteitsproject en een ondernemingsplan voor jouw praktijk.

  De volgende bijeenkomsten draait het om diverse management-instrumenten. Alle instrumenten werken we uit voor jouw praktijk. In de afsluitende intervisiebijeenkomsten kan je onder begeleiding van een van de kerndocenten inzoomen op jouw eigen situatie.

 • De AHON Cursus Praktijkmanagement wordt al jaren met veel succes gegeven. Een paar reacties:

  “De cursus is inspirerend en motiverend. Hij biedt een mooie kans om je, samen met collega's, op een toegankelijke manier te verdiepen in de verschillende aspecten van het managen van een huisartspraktijk.”
  Jisca Meijer, huisarts

  “Een goed georganiseerde cursus met veel inhoud en direct toepasbaar in de praktijk; onmisbaar als je overweegt om praktijkhouder te worden en ook als je dat net bent.”
  Mariëlle van Iersel, huisarts/praktijkhouder

 • De volgende onderwerpen komen aan bod:

  1. De huisarts in het Nederlands zorglandschap
   Welke ontwikkelingen in de zorg zijn belangrijk voor de huisarts? We bestuderen de actuele, veranderende omstandigheden en ontwikkelingen rond de eerstelijnszorg en beoordelen de gevolgen hiervan voor de huisartspraktijk.
  2. De huisarts als financieel manager
   Hoe zorg je voor een gezonde financiële huishouding en hoe pak je jouw financiën op een adequate manier aan? We verkennen actuele financiële kwesties in de praktijk, zoals contracteren.
  3. De huisarts als werkgever: personeelsbeleid
   Een aantal ontwikkelingen en instrumenten van personeelsbeleid worden uitgelegd en met elkaar in verband gebracht. Onderdelen zijn: werving en selectie, ontwikkelen en beoordelen van het functioneren, arbeidsomstandigheden, ziekteverzuimbegeleiding.
  4. De huisarts als facilitair manager: bouw, inrichting en ICT
   Wat komt er allemaal kijken bij de bouw en de functionele inrichting van een praktijk? Hoe zorg je ervoor dat ICT een optimaal hulpmiddel wordt om het werk uit te voeren in de huisartspraktijk?
  5. De huisarts als teamplayer
   Hoe geef je stimulerend leiding aan jouw team? Hoe geef je leiding aan veranderingen? Je krijgt handvatten om succesvol met deze aspecten van leiderschap aan de slag te kunnen.
  6. De huisarts als timemanager
   Jouw persoonlijk functioneren als huisarts staat centraal. Hoe houd je het evenwicht tussen werkplezier en werkdruk. Hoe stel je prioriteiten en ga je flexibel om met veranderingen?
  7. De huisarts als manager van operationele processen en het kwaliteitsbeleid
   Je leert de werkprocessen in de praktijk analyseren en verbeteren om te komen tot een goed georganiseerd zorgproces. Werken aan kwaliteit: betere zorg, tevreden patiënten, effectieve praktijkvoering.
  8. De huisarts als regisseur; samenwerkingsvormen en multidisciplinair werken
   De ontwikkelingen in de zorg vragen om krachtenbundeling in de eerstelijn. De huisarts zal zijn werk steeds meer in samenwerking met andere partijen gaan doen. Samenwerken kent veel uitdagingen die centraal staan in dit thema.

  Op de laatste cursusdag staan jouw eindproducten van de twee opdrachten centraal:

  • Het ondernemingsplan
  • Het kwaliteitsproject in jouw praktijk

  Op deze dag komen leidinggeven, ondernemen en managen in de huisartsenzorg bij elkaar.
   

Meld je nu aan voor de AHON Cursus Praktijkmanagement

Aantal deelnemers Maximaal 20
Duur 3 maanden: 13 dagdelen 
Tijdsinvestering 80 uur (zelfstudie, voorbereiding van bijeenkomsten en uitwerken van opdrachten) + de tijd voor het uitvoeren van opdrachten in de praktijk
Locatie UMCG in Groningen
Accreditatie 30 punten
Kosten 1.250,00 euro

Data

AIOS/Alumni

Cursus editie 19 wordt gegeven in het voorjaar 2024:

 • maandag 22 april 2024
 • dinsdag 23 april 2024
 • maandag 13 mei 2024
 • dinsdag 14 mei 2024
 • maandag 17 juni 2024
 • dinsdag 18 juni 2024
 • donderdag 4 juli 2024 (slotdag)
Docenten
 • Ger Plat: bedrijfskundige en docent praktijkmanagement Huisartsopleiding UMCG
 • Marcel de Vijlder: huisarts en praktijkeigenaar MC de Monden
 • Gastdocenten: huisartsen en/of vakspecialisten met speciale expertise

Aanmelden

Aanmelden Cursus Praktijkmanagement

Houd de nieuwsbrief in de gaten voor deze en nieuwe cursussen en bijeenkomsten. Daarin lees je ook meer over de netwerkbijeenkomsten van het AHON. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier.

Aanmelden Nieuwbrief

Contact

Wil je meer weten over de cursus Praktijkmanagement? Stuur een mail aan Ger Plat (kerndocent).