Benieuwd naar hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij de database van het Academisch Huisartsen Ontwikkel Netwerk (AHON)? Kijk dan nu de video van de datacampagne van het UMCG.

AHON bestaat inmiddels uit maar liefst 293 huisartsenpraktijken die samenwerken met de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Langdurige Zorg van het UMCG. Jullie zijn daar een van. Wist je dat 73 van deze praktijken geanonimiseerd, zorggegevens aan de AHON-database leveren. Deze data zijn opgeslagen in de AHON-database en worden beschikbaar gesteld voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor heeft het netwerk toegang tot zorggegevens van bijna een half miljoen patiënten, niet herleidbaar tot individuele patiënten. 

Onderzoek met deze zorggegevens wordt zowel regionaal als landelijk uitgevoerd. Doordat huisartsenpraktijken deze gegevens beschikbaar stellen, wordt het mogelijk dat patiënten uit de regio vertegenwoordigd zijn in landelijk wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast biedt de AHON-database de mogelijkheid om informatie terug te koppelen (spiegelen) op verzoek van deelnemende huisartsenpraktijken.  

Ben je benieuwd hoe het er bij de AHON-database aan toe gaat? Bijvoorbeeld omdat je zelf data aanlevert, of overweegt dit te gaan doen? Kijk dan nu naar deze video waarin Nynke Schouwenaars (coördinator Huisartsennetwerk AHON), Feikje Groenhof (senior datamanager AHON-database) en Lilian Peters (epidemioloog) meer vertellen over de AHON-database en de mogelijkheden die er zijn op het gebied van onderzoek.

Wil jij als huisarts ook bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek en daarmee zorgen dat jouw patiëntenpopulatie vertegenwoordigd is in bevindingen en richtlijnen dit uit deze onderzoeken voortvloeien? Lees dan nu de informatie voor huisartsen, of meld je hier direct aan.