Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft medisch oncoloog dr. Annemiek Walenkamp van het UMCG benoemd als nieuw lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Op 24 augustus 2023 werd zij officieel beëdigd.
A. Walenkamp benoemd tot lid College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Annemiek wil de komende 4 jaar met een kritische, maar positieve houding bijdragen aan goed gebruik van medicijnen in Nederland. “Iedereen die medicijnen gebruikt en voorschrijft moet erop kunnen vertrouwen dat ze veilig zijn en dat ze hun werk doen”, vindt Annemiek Walenkamp sinds 2007 medisch oncoloog in het UMCG.

Als lid van het CBG gaat Annemiek samen met de andere collegeleden geneesmiddelen beoordelen, de bijwerkingen en risico’s ervan bewaken en een goed medicijngebruik stimuleren. Ook wetenschappelijk advies geven aan geneesmiddelenfabrikanten en beslissen of we medicijnen wel of niet toelaten op de Nederlandse markt hoort bij haar nieuwe rol.

“Vol passie heb ik voor het bijzondere vak van internist-oncoloog gekozen”, vertelt Annemiek: “En die passie ervaar ik nog elke dag in het individuele contact met onze patiënten.” Ondertussen heeft ze een mooie carrière opgebouwd en haar kennis, expertise en ervaring steeds verder uitgebouwd. Zowel op het gebied van zorg, onderzoek en onderwijs. Zo is ze hoofdonderzoeker, leider van de Nederlandse biobank voor zeldzame tumoren en heeft ze een groot (inter)nationaal netwerk.

Annemiek: “Er is nu ruimte ontstaan om me ook te gaan richten op het welzijn van een grotere groep patiënten. Geneesmiddelen zijn de basis van het handelen van elke internist-oncoloog en wat die kan betekenen voor de patiënt. Ik ben vereerd dat ik met mijn opgebouwde kennis en kunde kan bijdragen aan verstandig en verantwoord gebruik hiervan.”

Meer over de taak en het werk van het CBG
Nieuwsbericht over de benoeming van Annemiek Walenkamp