Ventrikel septum defect bij kinderen: behandeling

Bij de meeste VSD’s heb je geen behandeling nodig. Een klein gaatje geeft meestal weinig klachten. Als een VSD heel groot is, is behandeling vaak wel nodig.

De behandeling is vooral bedoeld om te voorkomen dat je hartfalen krijgt. Welke behandeling je krijgt, hangt af van jouw situatie. Dat bespreek je samen met je arts.

Mogelijke behandelingen

Het is niet altijd nodig om de aandoening meteen te behandelen. Vaak groeit het gaatje vanzelf dicht.

Hoe we een VSD behandelen, hangt af van de grootte en de plek van het gaatje in het tussenschot. Er zijn 3 mogelijke behandelingen:

  • Aan een klein VSD hoeven we meestal niets te doen. Het hart hoeft dan bijna niet extra te werken. Je kunt dan wel medicijnen krijgen om minder last van jouw klachten te hebben.


  • Als het VSD groot is of de klep van de aorta lekt, dan doen we meestal een hartoperatie. We maken dan het VSD dicht met een stukje kunststof (een patch) zodat er geen bloed meer doorheen stroomt en de klep niet meer lekt.


  • Heel soms kunnen we het VSD met een soort 'parapluutje' sluiten. Dit gebeurt tijdens een hartkatheterisatie.


Behandelteam

Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij het maken van jouw behandelplan en de behandeling. Door op deze manier samen te werken, geven we je de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijg je in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie. Over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor jou betekent en wat je zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen.

  • Als je ziek bent, wil je de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij je in de buurt. Ook als de zorg die je nodig hebt, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijg jij de zorg die je nodig hebt. Een voorbeeld hiervan is HartNet, waarin we samenwerken voor de hartzorg in Noord-Nederland.


    • Netwerk zorg

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heb je nog vragen?

Kinderen en ouders van een (nog ongeboren) kind met een hartafwijking kunnen bellen naar het Beatrix Kinderziekenhuis. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.