UMCG Expertisecentrum voor Familiare Borst- en Eierstokkanker

In 10% van alle gevallen is borstkanker en eierstokkanker een erfelijk aandoening. En als het erfelijk is, komen deze ziektes vaak samen in de familie voor. Erfelijkheid wordt vermoed als de kanker op heel jonge leeftijd wordt vastgesteld, als het veel in de familie voorkomt, of als patiënten meerdere keren kanker krijgen. In veel families is door DNA-diagnostiek de erfelijke aanleg vastgesteld, meestal een BRCA1 of BRCA2 mutatie. Vrouwen die draagster zijn van zo’n erfelijke aanleg komen in aanmerking voor intensieve controles en/of preventieve ingrepen, om de kans op (sterfte aan) kanker te verkleinen.

Waaruit bestaat het team?

Het team bestaat uit een chirurg-oncoloog, gynaecoloog-oncoloog en klinisch geneticus. Maar bij de MOC (Mamma-Ovarium Carcinoom) polikliniek voor vrouwen met een erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker zijn meer specialismen betrokken: de plastisch chirurg, de radioloog, de patholoog, verpleegkundig specialisten, de psycholoog, de epidemioloog en de moleculair bioloog.

Wat gebeurt er als u bij ons komt?​

Verwijzing naar de MOC polikliniek gaat via de klinische genetica, want eerst wordt uitgezocht of er sprake is van een erfelijk verhoogd risico op kanker. Daarna wordt u gezien door chirurg en gynaecoloog voor onderzoek en voorlichting over de preventie keuzes die u hebt. Aanvullende afspraken worden gemaakt bij de andere betrokken specialismen.

Welk onderzoek doen we op dit moment?

We doen voortdurend onderzoek naar wat de precieze risico’s zijn voor dragers van een erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker. We kijken naar de beste manier van controles, naar de aard en timing van preventieve operaties, en naar gevolgen van die ingrepen. We doen op dit moment mee aan de TUBA studie. Dit is een wetenschappelijk onderzoek naar de kwaliteit van leven na het verwijderen van eileiders en/of eierstokken.

Hoe zorgen we voor goede kwaliteit?

Die bewaken we door up-to-date te zijn met de nieuwste ontwikkelingen, en door wetenschappelijk onderzoek dragen we daar ook zelf aan bij. Er is een zorgpad waarin de werkwijze van MOC polikliniek is vastgelegd. Er worden informatiedagen voor patiënten georganiseerd, samen met de patiëntenverenigingen. MOC specialisten zitten in landelijke richtlijncommissies.

Over de expertisecentra van het UMCG

De expertisecentra van het UMCG bundelen alle kennis over specifieke aandoeningen die zeldzaam zijn of een uitzonderlijk beloop hebben. Deze centra vormen dé plek voor patiënten die zeer specialistische zorg nodig hebben en waarvoor geen doorverwijzing meer mogelijk is. Hiermee geven we als UMCG invulling aan de topreferente zorgfunctie. 

Bekijk al onze expertisecentra