Atrium septum defect (ASD): behandeling

Bij een ASD is vaak een behandeling nodig. We maken samen met u een behandelplan om u het beste te kunnen helpen.

Hoe uw behandelplan er uit ziet hangt af van uw situatie. We kijken hiervoor naar de grootte en de plaats van het gaatje in boezemtussenschot. De behandeling is bedoeld om te voorkomen dat u hartfalen krijgt.

Mogelijke behandelingen

Er zijn 2 mogelijke behandelingen:

  • Het ASD II kan vaak met een parapluutje worden gesloten. Dit gebeurt tijdens een hartkatheterisatie.


  • Als een ASD II groot is of dichtbij een hartklep of een holle ader zit, dan doen we meestal een hartoperatie. Ook bij een ASD I, sinus venosus defect en een sinus coronaruis defect is een operatie nodig. We maken dan het ASD dicht.


Behandelteam

Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij het maken van uw behandelplan en uw behandeling. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijgt u in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie. Over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor u betekent en wat u zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen.

  • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. Een voorbeeld hiervan is HartNet, waarin we samenwerken voor de hartzorg in Noord-Nederland.


    • Netwerk zorg

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Hart en Vaten bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.