Aanbrengen van bot voor verbreden en verhogen bovenkaak

Om de kaak te verbreden en te verhogen brengen we bot aan in de neusbijholte en tegen de bovenkaak. Dit is nodig om implantaten in uw bovenkaak te kunnen plaatsen die houvast aan uw loszittende kunstgebit geven.

Op de plaats waar de implantaten komen is vaak niet genoeg bot. Dat komt omdat niet alleen uw bovenkaak dunner is geworden, maar ook omdat uw neusbijholte bij het ouder worden groter wordt en wegzakt in uw bovenkaak. De bovenkaak wordt daardoor minder diep en de tandarts kan dan geen nieuw kunstgebit maken dat goed blijft zitten. Daarom brengen we bot aan in de neusbijholte en tegen de bovenkaak, zodat er genoeg bot komt om de implantaten te plaatsen.

Het bot waarmee we de bovenkaak verhogen en verbreden halen we uit uw bekkenkam of schedeldak. We bespreken dit voor de operatie met u.

Ongeveer 4 tot 6 maanden na het aanbrengen van bot kunnen we de implantaten plaatsen.

Eerste gesprek

Uw tandarts kan u verwijzen naar Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Na de verwijzing heeft u eerst een afspraak. Tijdens uw bezoek aan de polikliniek vertelt de kaakchirurg ook over de mogelijke operaties, de nabehandeling en mogelijke problemen na de operatie.

Voordat de tandarts uw nieuwe kunstgebit kan maken met voldoende houvast, zijn 2 tot 3 operaties nodig:

  1. aanbrengen van bot
  2. plaatsen van implantaten in uw bovenkaak
  3. (als dat nodig is) weghalen van tandvlees

De hele behandeling duurt ongeveer 1 jaar.

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich voorbereidt.

    Voor deze operatie gaat u onder narcose. Daarom heeft u voor de operatie een afspraak met de anesthesioloog over de narcose. Een verpleegkundige vertelt u over de operatie en de voorbereidingen.

  2. Voor deze operatie wordt u een paar dagen opgenomen. U gaat op de dag van de opname naar de opnamebalie in de Ontvangsthal van het ziekenhuis. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling.

  3. U gaat vanaf verpleegafdeling in het bed naar de voorbereidingskamer. Contactlenzen, bril, gebitsprothese, sieraden en piercings moeten uit of af. U krijgt vooraf pijnstilling en antibiotica om infecties te voorkomen. In de voorbereidingskamer krijgt u een infuus. Daarna gaat u naar de operatiekamer. U krijgt een narcosemiddel via het infuus. Dit is van tevoren met u besproken.

    We halen eerst een stukje bot van ongeveer 4 bij 6 centimeter uit uw bekkenkam of schedeldak. Als we het bot uit uw bekkenkam halen, maken we een snee van ongeveer 4 centimeter op de plek van de bekkenkam, meestal de rechterkant. Aan de binnenkant van de bekkenkam halen we bot weg. Daarna hechten we de wond met hechtingen die vanzelf oplossen.

    Halen we het bot uit uw schedeldak, dan maken we een snee van ongeveer 10 centimeter in een boogvorm, meestal aan de rechterkant van de schedel. We halen alleen bot weg van de buitenste laag van de schedel. De ruimte waar het bot vandaan is gehaald, vullen we op met botcement. We hechten de wond met een onderhuidse hechting die vanzelf oplost. De buitenste laag van de huid maken we dicht met nietjes.

    Daarna schuiven we links en rechts van de bovenkaak het tandvlees opzij en maken een luikje naar de neusbijholte. We kunnen nu het slijmvlies in de neusbijholte zien en schuiven dit opzij. Zo komt er ruimte tussen het slijmvlies en de bodem van de neusbijholte. In deze ruimte brengen we bot aan. Daarin komen later de implantaten. Daarna plaatsen we stukjes bot met kleine schroefjes tegen de bovenkaak. Zo wordt die breder. Het tandvlees leggen we terug en hechten het vast met niet-oplosbare hechtingen.

    Deze operatie duurt ongeveer 2 tot 3 uur.

    Het vastgroeien van het bot duurt ongeveer 3 tot 6 maanden.

  4. Na deze operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Zodra u goed wakker bent, gaat u naar de verpleegafdeling. De meeste mensen hebben weinig last van de wond in de mond of aan de schedel. De wond in het bekkengebied kan wel pijnlijk zijn. Hiervoor krijgt u pijnstillers.

    U krijgt tijdens de opname gemalen voeding. De kaakchirurg komt langs om te kijken hoe het met u gaat.

  5. Meestal mag u na 1 of 2 dagen naar huis.

  6. Als er bot uit uw schedeldak is gebruikt, heeft u na 5 dagen een afspraak op polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie om de nietjes uit de huid op het hoofd weg te halen.

    U heeft na 2 weken een afspraak op de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie om de hechtingen in de mond weg te halen. Als er bot uit uw bekkenkam is gebruikt, knippen we soms de knoopjes aan de uiteinden van de hechtingen bij de bekkenkam af.

Wachtijden

Wachttijden MKA

Bijwerkingen en risico's

Na de operatie kunt u last krijgen van bijwerkingen, zoals:

  • pijn: dit is normaal, hiervoor kunt pijnstillers nemen.
  • zwelling en blauwe plekken: door de behandeling kunnen zwelling en blauwe plekken voorkomen. Dit is normaal en na 2 dagen het ergst.
  • nabloeding: op de dag van de operatie en de dag erna kan er nog wat bloed uit de mond komen. Dit is normaal en gaat vanzelf over. Ook het speeksel kan de eerste dag na de ingreep nog wat rood zijn.

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Bij deze operatie zijn dat:

  • risico van niet (goed) vastgroeien van het bot: er is een kans dat het aangebrachte bot bloot komt te liggen en niet goed vast groeit. Deze kans in groter bij mensen die roken. U kunt de kans op deze complicatie verkleinen door niet te roken, voorzichtig te zijn met eten en antibiotica en desinfecterend mondspoelmiddel te gebruiken. 
  • risico van een verdoofd gevoel van het bovenbeen, bij weghalen van bot uit de bekkenkam.
  • risico op haarverlies in het litteken op de hoofdhuid bij weghalen van bot uw het schedeldak.

Wanneer bellen?

Bel ons als:

  • u koorts krijgt boven de 39°C. Bij lichte verhoging hoeft u zich niet ongerust te maken. Dit is normaal.
  • de zwelling of pijn na 4 of 5 dagen weer toeneemt
  • een nabloeding niet stopt
  • u ongerust bent of vragen heeft

Tussen 8.00 en 16.30 uur kunt u bellen naar polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie: (050) 361 25 61. Buiten deze tijden belt u naar nummer (050) 361 61 61. Vraag naar de kaakchirurg die dienst heeft.

Tips voor thuis

  • Op de dag van de ingreep is het beter om uw mond niet te spoelen. Vanaf de dag na de ingreep gaat u spoelen met een desinfecterend spoelmiddel (chloorhexidine). Dit doet u 2 weken.
  • De antibiotica die u heeft gekregen moet u volgens recept innemen.
  • Na deze ingreep mag u 2 weken uw neus niet snuiten en druk opbouwen. U mag de neus wel voorzichtig ophalen.
  • U mag minstens 2 weken geen bovengebit dragen. Daarna probeert de tandarts het oude bovengebit aan te passen. Dit is vaak lastig, want de vorm van uw kaak is veranderd en het gebit mag niet op de wond drukken.
  • Is een stukje bot uit uw bekkenkam gehaald, doe dan in het begin voorzichtig aan met lopen. Het kan ongeveer 6 weken duren voordat u weer helemaal zonder pijnklachten kunt lopen.
  • Het vastgroeien van het bot duurt ongeveer 3 tot 6 maanden. Eet in die tijd zachte voeding. Eet bijvoorbeeld zacht gekookte pasta met veel saus, stamppot met veel jus, gestoofde vis, pannenkoeken, zacht fruit, brood zonder korst en smeerbaar of zacht broodbeleg.

Kosten

Of de kosten voor de hele behandeling vergoed worden, hangt af van uw zorgverzekering. Om voor vergoeding van aanbrengen van bot en plaatsen van implantaten in de bovenkaak in aanmerking te komen geldt:

  • u heeft minimaal 1 jaar geen eigen tanden en kiezen meer
  • uw tandeloze kaak is zover geslonken dat zonder de hulp van implantaten geen kunstgebit gemaakt kan worden dat voldoende houvast heeft

De kaakchirurg dient de aanvraag voor uw behandeling bij de zorgverzekeraar in. Een adviserend tandarts van de zorgverzekeraar beoordeelt of de aanvraag wordt goedgekeurd. Ongeveer 6 weken na de aanvraag krijgt de kaakchirurg bericht van de zorgverzekeraar. Als de aanvraag is goedgekeurd kunnen we afspraken maken voor de operatie.
Houdt u er rekening mee dat u wel de eigen bijdrage voor een normaal kunstgebit moet betalen en mogelijk ook uw eigen risico.

Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.