Implantaten in de bovenkaak

Een loszittend kunstgebit in de bovenkaak kunnen we meer houvast geven door implantaten te plaatsen. Een implantaat is een kunstwortel. Op de implantaten maken we daarna een staafje (steg) of drukknoppen. Daarop klinkt het nieuwe kunstgebit vast.

Als u geen tanden en kiezen meer heeft, worden uw kaken in de loop van de jaren langzaam dunner. Daardoor gaat uw kunstgebit steeds losser zitten. En als uw bovenkaak heel erg dun is geworden, kan de tandarts geen nieuw kunstgebit maken dat goed blijft zitten. Met implantaten lukt dat wel. De kaakchirurg plaatst die in de bovenkaak. Als u ook geen tanden in de onderkaak heeft, krijgt u daar ook vaak implantaten.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel van titanium, een speciaal metaal. We plaatsen de kunstwortel in het kaakbot. Die kunstwortel groeit daarin vast. Het implantaat ziet er uit als een schroef, is ongeveer 4 mm dik en 8 tot 12 mm lang.

Eerste gesprek

Uw tandarts kan u verwijzen naar Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Na de verwijzing heeft u eerst een afspraak. Tijdens uw bezoek aan de polikliniek vertelt de kaakchirurg ook over de operatie, de nabehandeling en mogelijke problemen na de operatie.

Voor deze operatie krijgt u een plaatselijke verdoving of gaat u onder narcose. Uw arts bespreekt dit met u.

Er is meestal 1 operatie nodig, soms 2 of 3:

 1. aanbrengen van bot voor verbreden en verhogen bovenkaak als dat nodig is
 2. plaatsen van implantaten in de bovenkaak
 3. (als dat nodig is) weghalen van tandvlees dat bovenkant van de implantaten bedekt

Hou er rekening mee dat u na de behandeling uw kunstgebit een paar weken niet kunt dragen. De wond moet eerst goed genezen.

De behandeling stap voor stap

 1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de operatie voorbereidt.

  Deze behandeling kan onder plaatselijke verdoving en onder narcose. Als u onder narcose gaat, heeft u voor de operatie een afspraak met de anesthesioloog over de narcose. Bij behandeling onder narcose opereren we u in dagbehandeling of we nemen u op. In het eerste geval kunt u na de behandeling niet alleen naar huis. Vraag van te voren iemand om u thuis te brengen.

 2. Voor het plaatsen van de implantaten onder plaatselijke verdoving gaat u naar de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.
  Voor het plaatsen onder narcose meldt u zich op de dag van de behandeling op het Operatief Dagbehandeling Centrum (ODBC) of u meldt zich voor opname bij de inschrijfbalie in de Ontvangsthal van het ziekenhuis.

  In de brief staat waar u moet zijn.

  Kunt u niet komen? Bel ons dan zo snel mogelijk. Het telefoonnummer staat hieronder en in de brief.

 3. U krijgt een plaatselijke verdoving in de kaak of een narcosemiddel via het infuus. Dit is van tevoren met u besproken.

  Als de verdoving is ingewerkt, beginnen we met de behandeling. We maken een snee in het tandvlees en schuiven het opzij om het kaakbot te kunnen zien. In het kaakbot boren we gaatjes, precies zo groot dat het implantaat er in past. We plaatsen 4 implantaten in de bovenkaak, 2 aan elke kant. Als u nog eigen tanden in de onderkaak heeft, plaatsen we de implantaten ook wel in het voorste deel van uw bovenkaak.

  Als er na het plaatsen van het implantaat nog een stukje van het implantaat onbedekt is, halen we van een andere plek in uw mond een beetje bot weg. Met dit bot bedekken we dan het implantaat.

  Soms bedekken we de implantaten met tandvlees. Dan komt u later nog een keer terug om het tandvlees weg te halen. Meestal is het mogelijk de implantaten direct door het tandvlees te laten steken. De ingreep om het tandvlees dat bovenkant van de implantaten bedekt weg te halen is dan niet nodig.

  Het plaatsen van 4 implantaten in de bovenkaak duurt ongeveer 60 tot 90 minuten.

  Implantaten in de onderkaak

  Als u een nieuw bovengebit krijgt, kunt u meer kracht uitoefenen op uw onderkaak. Als u in de onderkaak ook een kunstgebit heeft, is de kans groot dat het ondergebit dan van zijn plaats komt. Daarom plaatsen we tegelijk met de implantaten in uw bovenkaak vaak ook 2 implantaten in de onderkaak, zodat het ondergebit hierop kan steunen.

  Het plaatsen van 2 implantaten in de onderkaak duurt ongeveer 45 minuten.

  Het vastgroeien van de implantaten in het bot duurt ongeveer 3 maanden.

 4. Als u een plaatselijke verdoving heeft gehad, kunt u meestal na de operatie meteen weer naar huis. Na een narcose en opname blijft u meestal 1 nacht.

  Na het plaatsen van de implantaten mag u uw kunstgebit minstens 2 weken niet dragen. Daarna probeert de tandarts uw oude kunstgebit aan te passen. Het houvast van dit kunstgebit kan slechter zijn dan voor de operatie. Dit komt omdat het kunstgebit niet op de implantaten mag drukken.

 5. Als we eerder de implantaten hebben bedekt met tandvlees, dan halen we dat tandvlees later weer weg. Dit gebeurt na ongeveer 3 maanden. U krijgt daarvoor een nieuwe afspraak.

  Het weghalen van tandvlees is een kleine behandeling en gebeurt onder plaatselijke verdoving. We zoeken de implantaten op die tijdens het vastgroeien bedekt zijn met tandvlees. Na het opzoeken zijn de implantaten zichtbaar doordat het afdekschroefje door het tandvlees heen steekt. We hechten daarna het tandvlees om de afdekschroefjes heen.

  Deze behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

 6. U heeft na 2 weken een afspraak op de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie om de hechtingen in de mond weg te halen.

  Ongeveer 3 maanden na het plaatsen van de implantaten of een week na het weghalen van tandvlees, begint de tandarts met het maken van uw nieuwe kunstgebit. Dit kan uw eigen tandarts zijn maar we kunnen u hiervoor ook naar een andere tandarts verwijzen.

  Als u gewend bent aan uw nieuwe kunstgebit gaat u voor controles naar uw eigen tandarts. Laat de implantaten, het omliggende tandvlees, het kaakbot en uw kunstgebit 1 à 2 keer per jaar controleren.

Wachttijden

Wachttijden MKA

Bijwerkingen en risico's

Na de operatie kunt u last krijgen van:

 • pijn: als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt kunt u pijn krijgen. Daarvoor kunt u pijnstillers nemen. U krijgt hiervoor een recept en instructies mee naar huis
 • zwelling en blauwe plekken: door de behandeling kunnen er zwelling en blauwe plekken voorkomen. Dit is normaal. Dit is na 2 dagen het ergst.
 • nabloeding: op de dag van de operatie en de dag erna kan er nog wat bloed uit de mond komen. Dit gaat vanzelf over. Ook het speeksel kan de eerste dag nog wat rood zijn.

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Bij deze operatie zijn dat:

 • het implantaat groeit niet goed vast. Er is een klein kans (ongeveer 3%) dat een implantaat niet goed vastgroeit en we het moeten weghalen. De kans wordt wel groter als u rookt. We overleggen dan met u of we opnieuw een implantaat plaatsen.
 • ontsteking van het tandvlees en kaakbot rond het implantaat. Het implantaat kan er dan uitvallen of we moeten het weghalen. Bij een goede verzorging van de implantaten is de kans hierop is heel klein.

Wanneer bellen?

Bel ons als:

 • u koorts krijgt boven de 39 graden. Lichte verhoging onder de 39°C is normaal
 • de zwelling of pijn na 4 of 5 dagen erger wordt
 • een nabloeding niet stopt
 • u ongerust bent of vragen heeft

De eerste 24 uur na ontslag uit het ziekenhuis kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur bellen naar polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie op het telefoonnummer (050) 361 25 61. Buiten deze tijden belt u naar nummer (050) 361 61 61. Vraag naar de kaakchirurg die dienst heeft.

Tips voor thuis

 • om de mond goed schoon te houden, krijgt u een recept voor een mondspoelvloeistof (chloorhexidine). Dit kunt u bij de apotheek ophalen. Hiermee spoelt u de eerste 2 weken uw mond. Zo voorkomt u ook dat u een infectie krijgt. Na die 2 weken mag u voorzichtig weer gaan poetsen met een normale, zachte tandenborstel. Soms krijgt u medicijnen om infecties te voorkomen.
 • het vastgroeien van de implantaten in het bot duurt ongeveer 3 maanden. Eet in die tijd zachte voeding. Eet bijvoorbeeld zacht gekookte pasta met veel saus, stamppot met veel jus, gestoofde vis, pannenkoeken, zacht fruit, brood zonder korst en smeerbaar of zacht broodbeleg. Daarna is het implantaat goed vastgegroeid en kunt u ook weer harde dingen eten.
 • de wond geneest beter en sneller als u na de operatie niet rookt en geen alcohol drinkt.

Kosten implantaat bovenkaak

Of de kosten voor deze behandeling vergoed worden, hangt af van uw zorgverzekering. Om voor vergoeding van implantaten in de onderkaak in aanmerking te komen geldt:

 • u heeft minimaal 1 jaar geen eigen tanden en kiezen meer
 • uw tandeloze kaak is zover geslonken dat zonder de hulp van implantaten geen kunstgebit gemaakt kan worden dat voldoende houvast heeft

De kaakchirurg dient de aanvraag voor uw behandeling bij de zorgverzekeraar in. Een adviserend tandarts van de zorgverzekeraar beoordeelt of de aanvraag wordt goedgekeurd. Ongeveer 6 weken na de aanvraag krijgt de kaakchirurg bericht van de zorgverzekeraar. Als de aanvraag is goedgekeurd kunnen we afspraken maken voor de behandeling.

Houdt u er rekening mee dat u wel de eigen bijdrage voor een normaal kunstgebit moet betalen en mogelijk ook uw eigen risico.

Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.