• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Print 

​Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (Extra-Uteriene Graviditeit - EUG) is een zwangerschap buiten de baarmoederholte. Meestal bevindt deze zwangerschap zich in één van de eileiders.

Oorzaak

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gebeurt bij minder dan 1 op de 100 zwangerschappen. Na langdurige onvruchtbaarheid en na een IVF behandeling is de kans groter op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Eén van de belangrijkste oorzaken van een EUG is beschadiging van de eileiders door bijvoorbeeld een infectie, een eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een eerdere operatie aan de eileider.

Het verloop van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

In het begin van een zwangerschap die zich buiten de baarmoeder heeft genesteld, ontbreken meestal de klachten. Later, tussen de 5-12 weken zwangerschap kunnen er klachten optreden zoals vaginaal bloedverlies en pijn in de onderbuik, die voelt als hevige menstruatiepijn of een miskraam. Wanneer de eileider scheurt kan plotseling hevige buikpijn ontstaan met schouderpijn en loze aandrang door bloed in de buikholte.

Met een inwendige echografie kan uw arts of verpleegkundig specialist zien of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt. Dit onderzoek wordt over het algemeen zes weken na de eerste dag van de laatste menstruatie uitgevoerd. Als er geen duidelijke zwangerschap wordt gezien of alleen vocht in de buikholte zal in het bloed de waarde van het zwangerschapshormoon (hCG) bepaald worden.

Operatie

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan nooit voldragen worden en de vrucht kan niet alsnog in de baarmoeder geplaatst worden. De behandeling is afhankelijk van de klachten, de uitslag van de echografie en de waarde van het zwangerschapshormoon in het bloed.
Soms kan worden afgewacht met nauwkeurige controles, maar meestal zal de vrucht operatief verwijderd moeten worden. De operatie is vaak mogelijk met een kijkbuisoperatie, waar u snel weer van herstelt. Wanneer het zwangerschapshormoon in het bloed laag is en u weinig klachten heeft kan ook gekozen worden voor injecties met medicatie als behandeling.