Methotrexaat bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Methothrexaat (MTX) is een mogelijke behandeling bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een zwangerschap met onbekende locatie. Methothrexaat stopt de zwangerschap.

Het komt voor dat een zwangerschap buiten de baarmoeder zit. Dit noemen we een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een zwangerschap met onbekende locatie. Uit zo'n zwangerschap kan geen kindje geboren worden. De zwangerschap kan zelfs gevaarlijk zijn. Omdat het zwangerschapshormoon wel in je bloed zit en niet voldoende daalt, krijg je een behandeling met MTX.

MTX is een vorm van chemotherapie. Het zorgt ervoor dat snelgroeiend zwangerschapsweefsel zoals de placenta afgebroken wordt. Op die manier ruimt het lichaam het weefsel zelf op. Een behandeling met MTX is minder ingrijpend dan een operatie.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling je krijgt, hangt af van de hoeveelheid zwangerschapshormoon in je bloed.

 • 1 keer een injectie met MTX
 • 4 injecties verspreid over een paar dagen

Bij de meeste vrouwen werkt een behandeling met MTX goed. 

De behandeling stap voor stap

 1. Je krijgt een brief met informatie van ons. Hierin staat hoe je je op de behandeling voorbereidt. Voor deze behandeling is verder geen speciale voorbereiding nodig.

  Gebruik tijdens de behandeling in elk geval geen antibiotica, alcohol of NSAID’s zoals Brufen, Diclofenac en Naproxen. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je meer last hebt van de bijwerkingen van MTX. Als jeu deze medicijnen toch nodig hebt, overleg dan met je behandelaar wat je het best kunt doen.

 2. Voor deze behandeling ga je naar de afdeling Voortplantingsgeneeskunde.

 3. Je hebt van te voren met je behandelaar besproken welke behandeling je krijgt:

  • 1 keer een injectie met MTX
  • een meerdaagse kuur van 4 injecties

  Bij 1 injectie kom je naar het ziekenhuis. Je krijgt op de afdeling een injectie met MTX in de bilspier. Hierna kun je weer naar huis.

  Een kuur met 4 injecties duurt een week. Op de afdeling krijg je op dag 1 een injectie met MTX in de bilspier. Je kunt hierna naar huis. Voor de volgende 3 injecties kom je terug op dag 3, 5 en 7.

  Je krijgt een recept mee voor 4 tabletten folinezuur 15mg. Dit haal je bij je apotheek. 24 uur na elke injectie MTX neem je 1 tablet folinezuur. Dit is goed voor het herstel van je lichaam.

 4. Na de behandeling laat je 1 keer per week bloed prikken bij de Prikpoli. Zo kunnen we zien of het zwangerschapshormoon in het bloed minder wordt. Dit blijven we doen tot het hormoon uit je bloed is. We bellen je voor de uitslag. Dit doen we op dezelfde dag dat je bloed laat prikken of de dag daarna.

  Je kunt de uitslagen ook in mijnUMCG bekijken.

Bijwerkingen en risico's

MTX kan bijwerkingen hebben. Je kunt 1 of meer van de volgende klachten krijgen:

 • geen zin in eten, misselijk of overgeven. Eet kleine hapjes over de dag verdeeld.
 • diarree. Meestal tijdens de eerste 24 - 48 uur. Dit gaat snel weer over.
 • hoofdpijn.
 • moeheid en slaperigheid. Dit is normaal, neem op tijd rust.
 • jeukende huid. Gebruik wat crème zonder parfum en ga niet in de zon.
 • geïrriteerde mond. Poets goed, zeker 3 keer per dag. Gebruik een zachte borstel. Als je toch ontstekingen of aften hebt, kun je spoelen met chloorhexine 0,1% of Bocasan©. Dit kun je kopen bij de drogist, Op de verpakking staat hoe je het moet gebruiken. 

Ongeveer 3 van de 10 patiënten éénmalige injectie methotrexaat krijgen, hebben bijwerkingen. Bij een meerdaagse kuur is dit ongeveer 4 van de 10 van de patiënten.

Buikpijn

Door de behandeling kun je buikpijn krijgen. Dit begint vaak 6 tot 7 dagen na de start van de behandeling. Dit komt doordat de eileider waar de buitenbaarmoederlijke zwangerschap zit, opzwelt. De buikpijn gaat meestal binnen een paar dagen over. Neem paracetamol tegen de ergste pijn. Gebruik geen andere pijnstillers. Heb je heel erg buikpijn of vertrouw je het niet, bel ons dan.

Bel ons ook als je bijwerkingen hebt die je niet vertrouwt of als het bloedverlies niet minder wordt. Je hoeft dus niet eerst je huisarts te bellen.

Voor spoed en in de avond en nacht kunt je ons bellen via de telefooncentrale van het UMCG: (050) 361 61 61. Vraag naar de arts-assistent van de afdeling Verloskunde of Gynaecologie die dienst heeft.

Leefregels

Bij de behandelingen met MTX horen een paar leefregels:

 • Drink minstens 1,5 liter water of thee per dag. Dit is nodig zodat je goed plast en de MTX snel uit je lichaam verdwijnt.
 • Geen seks. De buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan dan gaan bloeden.
 • Wordt niet zwanger binnen 3 maanden na de behandeling. MTX is een soort chemo en kan nog in de eicellen zitten. Dat kan tijdens een nieuwe zwangerschap de vrucht beschadigen. Gebruik daarom goed anticonceptie, zoals een condoom of de pil. Na 3 maanden is de MTX uit het lichaam en is een nieuwe zwangerschap geen probleem.
 • Ga niet in de zon.

Heb je nog vragen?

Je kunt bellen naar de polikliniek van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Voortplantingsgeneeskunde: (050) 361 30 32 Gynaecologie (050) 362 31 07