Vlekken en flitsen in het oog

Iedereen ziet wel eens vlekjes voor de ogen. Of ineens een flits. Meestal zijn de vlekjes en flitsen onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Maar het kan soms ook het begin van een probleem met het netvlies zijn.

Veel mensen zien wel eens vlekjes, sliertjes en/of lichtflitsen voor hun ogen bewegen. Soms vallen ze niet op. U ziet ze bijvoorbeeld alleen op een lichte achtergrond, zoals een witte muur. Het kan ook andere vormen hebben, zoals puntjes, stipjes en cirkels. De vlekjes die u ziet, heten ook wel mouches volantes. Meestal bewegen ze mee met uw oogbewegingen. En bewegen ze na als het oog stil staat. Ziet u lichtflitsen, dan lijkt dit vaak op een lamp dat aan en uit gaat.

De vlekjes en flitsen komen door troebelingen en veranderingen in het glasvocht. Het glasvocht is een soort gelei in uw oog. De vlekjes en flitsen zijn onschuldig, maar ze gaan meestal niet vanzelf weg. Vaak went u eraan. 

Als u ineens meer vlekjes, sliertjes en/of lichtflitsen ziet moet u direct contact opnemen met uw huisarts of oogarts. U kunt een onschuldige glasvochtloslating hebben of problemen met het netvlies. De oogarts onderzoekt u om te kijken wat er aan de hand is.  

Flitsen in het oog kunnen ook bij migraine horen. Of voorkomen bij vermoeidheid of stress. Mensen zien dan ook wel lijntjes in de vorm van een bliksemschicht. Ze beginnen als een klein puntje en worden langzaam groter. Dit kan soms wel een half uur duren. En in 1 of beide ogen voorkomen. Vaak heeft iemand hierna hoofdpijn.

Oorzaken vlekken en flitsen

De vlekken en flitsen kunnen verschillende oorzaken hebben: 

  • verandering van het glasvocht: door ouderdom kan het glasvocht veranderen. Het krimpt, wordt troebel of waterig. Ook op jongere leeftijd komt dit voor. Mensen met een min-bril (een bril voor veraf) hebben hier sneller last van.  
  • migraine of hoofdpijn
  • een scheur in het netvlies of netvliesloslating
  • een ontsteking in het oog 
  • een glasvochtbloeding: er knapt een bloedvaatje in uw oog, het bloed komt in het glasvocht. Dit kunnen we behandelen met een glasvochtoperatie

Onderzoek en diagnose

Als u last heeft van de vlekken en flitsen doen we onderzoek. We onderzoeken dan of uw klachten onschuldig zijn. Of dat er iets anders aan de hand is. Mogelijke onderzoeken die we doen zijn:

  • spleetlamp onderzoek
  • OCT-scan
  • netvliesfoto

Voor sommige onderzoeken krijgt u eerst oogdruppels. Na het druppelen moet u 20 minuten wachten. De druppels maken uw pupil wijder. Dit blijft ongeveer 4 uur zo. U mag daarom niet zelf autorijden na het onderzoek. Vraag van tevoren iemand die u naar huis kan brengen. Ook kunt u last hebben van fel (zon) licht. Een zonnebril kan helpen. 

Spleetlamp onderzoek binnenkant buitenkant oog
Spleetlamp onderzoek

Mogelijke behandelingen

Meestal is er geen behandeling nodig als u vlekken en/of flitsen ziet. Het gaat dan vanzelf over. Soms is er wel een behandeling nodig. Het hangt af van de oorzaak af welke behandeling u krijgt. Mogelijke behandelingen zijn:

  • Laserbehandeling: als u suikerziekte heeft, kan dit zorgen voor verandering van uw netvlies. Met een laserbehandeling vertragen of stoppen wij de beschadigingen aan het netvlies. Zo voorkomen we dat u steeds slechter gaat zien. We doen ook een laserbehandeling als u een scheurtje in uw netvlies heeft. Hiermee voorkomen we een netvliesloslating.
  • Glasvochtoperatie (vitrectomie): soms is het zien van vlekken en sliertjes zo vervelend dat een glasvochtoperatie nodig is. 

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Oogheelkunde bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?