Laserbehandelingen in het oog

Een laserbehandeling is mogelijk bij verschillende oogproblemen. Met deze behandeling kunnen we het zicht beter maken. Of het steeds slechter worden van het zicht afremmen.

Een laser is een soort lamp. Het geeft een heel dunne en felle lichtstraal. Met een microscoop richten we deze lichtstraal op een plekje in het oog. Zo maken we een klein brandplekje in het oog. De laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit. Er zijn verschillende soorten lasers, die in sterkte en kleur verschillen. Het hangt van de oogaandoening af, welke laser we gebruiken. Uw arts bespreekt dit met u.

Wanneer een laserbehandeling aan het oog?

Er zijn verschillende redenen waarom we een laserbehandeling doen: 

  • scheurtje in het netvlies: een scheurtje of gaatje in het netvlies kan leiden tot netvliesloslating. Met een laser 'lassen' we het scheurtje of gaatje vast. Zo voorkomen we dat het netvlies loslaat. Als het netvlies al los zit, helpt een laserbehandeling niet. U heeft dan een operatie nodig.
  • suikerziekte of trombose bloedvaten in het oog: dit kan zorgen voor afwijkingen in het oog waardoor u minder goed gaat zien. Een laserbehandeling vertraagt dit. U gaat niet beter zien van deze behandeling.
  • hoge oogdruk: een te hoge oogdruk beschadigt de oogzenuw. Dit heet ook wel glaucoom. Een laserbehandeling zorgt ervoor dat het oog minder vocht aanmaakt. Of het beter kan afvoeren. Zo wordt de oogdruk weer lager.
  • nastaar: na een staaroperatie kan het zakje waar uw kunstlens in zit (lenszakje) troebel worden. Dit heet nastaar. U ziet hierdoor minder scherp. Met een laser maken we een kleine opening in uw lenszakje. Hierna ziet u weer scherper.
  • vochtlekkage onder het netvlies (serosa): als er vocht lekt onder het netvlies, beschadigt het netvlies. U ziet hierdoor steeds minder scherp. Met een lichtgevoelige stof sporen wij het beschadigde stuk netvlies op. We behandelen dit deel met een laser. Dit noemen we fotodynamische therapie (PDT).
  • als voorbereiding op een hoornvliestransplantatie (DMEK): als u een DMEK hoornvliestransplantatie krijgt, doen we altijd eerst een laserbehandeling. Dit voorkomt een hoge oogdruk direct na de operatie.

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief met daarin de datum en tijdstip van uw onderzoek op de polikliniek. Soms heeft u ook nog een afspraak bij de oogarts. 

    Direct na de behandeling ziet u vaak minder scherp door de laserlichtflitsen en de druppels die u heeft gehad. U kunt daarom niet zelf naar huis rijden na de behandeling. Vraag van tevoren iemand die u thuis kan brengen.

  2. Voor deze behandeling gaat u naar polikliniek Oogheelkunde.

  3. U krijgt eerst uitleg over de behandeling. Daarna krijgt u druppels in het oog. Die zorgen ervoor dat de pupil groter of kleiner wordt. Dit hangt af van welke laserbehandeling we doen. Ook krijgt u druppels om uw oog te verdoven. Door de druppels gaat u wazig zien. Het inwerken van de druppels duurt ongeveer 20 minuten. Daarna begint de behandeling.

    We verdoven het oog met een oogdruppel. Bij sommige behandelingen krijgt u een plaatselijke verdoving. U krijgt dan een prik naast uw oog. Dit is van tevoren met u besproken.

    U zit op een behandelstoel voor een apparaat. Dit lijkt op de spleetlamp waarmee we uw oog hebben onderzocht. Nu zit er ook een laser in het apparaat. U legt uw kin op een steun en kijkt in het laserapparaat. De oogarts zet een glazen contactlensje met gel op uw oog en houdt deze vast tijdens de behandeling. We richten de laserstralen via de lens op het te behandelen gedeelte van uw oog.

    Meestal voelt u de laserstralen niet. Soms kan het gevoelig zijn. Het licht is wel heel fel en kan vervelend zijn.

  4. Na de behandeling ziet u slechter. Dit komt door de oogdruppels, gel en het felle licht. Dit kan minuten tot uren duren. Soms krijgt u een extra oogdruppel. Of moet u thuis oogdruppels gebruiken. Dit hangt af van welke laserbehandeling u heeft gehad. De arts bespreekt dit met u.

    U krijgt oogzalf en oogverband op uw oog, als we uw oog met een prik hebben verdoofd. Dit is om uw oog rust te geven. Het oogverband mag u 6 uur na de behandeling eraf halen.

    Als u een behandeling krijgt voor een te hoge oogdruk of als voorbereiding op een hoornvliestransplantatie, dan meten we uw oogdruk 1 uur na de behandeling nog een keer.

  5. Het hangt van de behandeling af wanneer u terug komt voor controle. En hoe vaak.

Druppelschema

Soms krijgt oogdruppels en een druppelschema mee naar huis. Om goed en snel te genezen is het belangrijk dat u dit schema volgt. Houd er rekening mee dat u soms voor een langere periode, meerdere keren per dag moet druppelen. Lukt het niet om zelf te druppelen? Vraag dan van tevoren iemand om u hierbij te helpen. Bijvoorbeeld een familielid of de thuiszorg. U begint de dag na de operatie met het druppelschema. 

Bijwerkingen en risico's

Klachten die vaak voorkomen zijn:

  • wazig zien: door de lichtstralen en de oogdruppels kunt u na de behandeling een tijdje wazig zien. Dit effect duurt ongeveer 3 uur.
  • het gevoel van zandkorrels in het oog: dit gaat binnen een paar dagen over.
  • pijnlijk gevoel aan het oog: u kunt een pijnstiller nemen tegen de pijn en uw oog dichtdoen
  • er ontstaat vocht achter het netvlies: dit gaat meestal vanzelf over. Als het niet vanzelf overgaat kunt u hier extra medicijnen voor krijgen.

Wanneer bellen?

Bel ons na de behandeling als:

  • u erge pijn heeft en een paracetamol niet helpt
  • u steeds slechter, waziger of voor een deel niet meer goed ziet
  • het oog steeds roder wordt
  • u flink misselijk wordt
  • u enorme hoofdpijn krijgt

Bellen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur met  (050) 361 25 18. Bel buiten deze dagen en tijden naar het centrale nummer van het UMCG  (050) 361 61 61. Vraag naar de oogarts die dienst heeft.

U kunt ook bellen naar het verpleegkundig spreekuur, van 9.00 tot 10.00 uur en van 13.30 tot 14.30 uur op het telefoonnummer (050) 361 25 03.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Oogheelkunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?