Somatisch-symptoomstoornis: onderzoek en diagnose

Uw arts heeft u doorverwezen omdat u klachten heeft die passen bij een somatisch- symptoomstoornis. U heeft al behandelingen gehad, maar deze hebben u niet genoeg geholpen. We hebben eerst een aantal gesprekken met u om te onderzoeken welke behandeling u kunt krijgen.

Eerste afspraak

U krijgt een brief en informatie voor een afspraak. U krijgt bij de afsprakenbrief ook de vraag om een ROM/RoQua vragenlijst in te vullen. Daarin staan algemene vragen over uw werk/opleiding, gezondheid en leefsituatie en klachten. We bespreken de resultaten van uw vragenlijsten tijdens de intake. Deze informatie is nodig voor het maken van een behandelplan.

Voorbereiding

Het is goed om thuis al de klachten op te schrijven. En welke vragen u heeft. Dan vergeet u niets tijdens de afspraak. Het kan helpen iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.

Er zijn bij een onderzoek of behandeling soms meer mogelijkheden. Bespreek die goed met de arts. De 3 goede vragen helpen hierbij.

Soms moet u bepaalde dingen doen of laten voor een onderzoek. Dit staat dan in de brief die u krijgt voor dit onderzoek. In de brief staat ook wat u mee moet nemen als u voor het eerst een afspraak heeft.

De intakegesprekken

U heeft gesprekken met een psychiater, arts assistent en/of psycholoog. We bespreken uw lichamelijke klachten, hoe u denkt over en omgaat met de klachten en de gevolgen van de klachten. We bespreken ook mogelijke psychische klachten, leefsituatie, sociale contacten, belangrijke dingen die eerder in uw leven zijn gebeurd. Soms doen we lichamelijk onderzoek.

Diagnose en behandelplan

Na de intakegesprekken bespreken uw psychiater, arts assistent en/of psycholoog de resultaten met de andere specialisten uit het team. Samen stellen ze een diagnose. Ze bespreken meteen welke behandeling mogelijk is, Dit is het behandelplan. Zo weet u zeker dat de diagnose en het behandelplan goed onderbouwd zijn en dat er meerdere specialisten hebben meegedacht. Als er geen behandeling bij Soma en Psyche mogelijk is, bespreken ze samen wat een ander mogelijk advies voor u kan zijn. 

Na dit overleg bespreken we de diagnose met u. Dit gebeurt tijdens een vervolgafspraak, we noemen dit het adviesgesprek. We bespreken samen met u welke behandeling(en) u kunt krijgen. Het is prettig als u zelf meedoet en meedenkt bij het maken van uw behandelplan. Zo krijgt u een behandeling die goed op uw situatie is afgestemd en waarmee we samen het beste resultaat halen.

Richtlijn Somatoforme Stoornissen

De adviezen die we geven, zijn gebaseerd op de landelijke richtlijn Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) en somatoforme stoornissen. In de richtlijn staat welke behandelingen het beste werken en welke behandelingen een mogelijkheid zijn als de vorige behandeling niet of niet goed genoeg gewerkt heeft.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Soms vragen we patiënten mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Zo kunnen we nieuwe en betere behandelmethodes ontwikkelen en bestaande verbeteren. U beslist zelf of u mee wilt doen of niet. Als u mee wilt doen, krijgt u uitgebreide informatie van ons over het onderzoek.

Uw dossier in mijnUMCG

U kunt de uitslagen ook zien in mijnUMCG. Dit is uw persoonlijke online patiëntendossier. U kunt hierin uw medische gegevens bekijken. En ook uitslagen van onderzoeken, informatie over uw medicijnen, een overzicht van uw afspraken en de brieven die u van ons gekregen heeft.

Heeft u nog geen mijnUMCG? Maak snel een account aan.

Second opinion

Wilt u weten wat een arts in een ander ziekenhuis denkt over uw situatie? Of heeft u een diagnose in een ander ziekenhuis gehad, en wilt u dat het UMCG u hier iets over zegt? Vraag dan een second opinion.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Soma en Psyche bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.