Omgaan met emoties
Een vroege overgang heeft gevolgen, je hebt misschien gevoelens van rouw en verlies. En misschien hebben de lichamelijke klachten zoals opvliegers een weerslag op je dagelijkse functioneren. Je wordt met heel andere dingen geconfronteerd dan jouw leeftijdgenoten en deelt hun ervaringen mogelijk niet, zoals de menstruatieproblemen, voorbehoedsmiddelen, kinderen krijgen en opvoeden.
Jouw leeftijdsgenoten herkennen zich op hun beurt niet in de overgangsklachten en eventuele ongewilde kinderloosheid. Dit kan er voor zorgen dat jij je een buitenbeentje voelt. Allerlei vragen dringen zich op. Hoe moet ik omgaan met de lichamelijke ongemakken van de overgang? Ben ik nu lichamelijk al oud en welke gevolgen heeft het voor mijn conditie? Is er nog een kans dat ik op een andere manier toch nog moeder kan worden? En met wie kan ik hierover praten?
Praten met een maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger kan jou helpen om te gaan met uw vragen en emoties. Je kunt terecht bij een van de psychosociale medewerkers van het UMCG.
Er zijn ook patiëntenverenigingen die je kunnen helpen met contact met lotgenoten die met hetzelfde probleem zitten.