Premature Ovariële Insufficiëntie: behandeling

Als bij jou de diagnose Premature Ovariële Insufficiëntie (POI) is vastgesteld is dit erg verdrietig. Vooral als je graag zwanger wilt worden. We maken samen met jou een behandelplan om je het beste te helpen.

Er zijn verschillende behandelingen bij POI. Deze behandelingen zijn vooral bedoeld om de klachten te verminderen.

Mogelijke behandelingen

  • Om te zorgen dat je als jonge vrouw geen of minder last hebt van de klachten van POI is een behandeling mogelijk met tabletten, pleisters of een spray, waarin oestrogenen zitten. De klachten door POI worden zo minder of verdwijnen zelfs.

    Je krijgt ook tabletten met daarin een progesteron-achtige stof. Dit zijn de hormonen die je zelf zou aanmaken als je zelf eisprongen zou hebben. Deze hormonen zijn nodig voor een goede gezondheid. Ze zorgen voor een betere opname van kalk in je skelet en verminderen waarschijnlijk het risico op hart en vaatziekten.

    Bij een lage botdichtheid of een versnelde botafbraak kunnen twee typen medicijnen gebruikt worden: medicijnen met vrouwelijke hormonen en specifieke botversterkende middelen.

  • Het is verder van belang om vitamine D te gebruiken van september tot en met april. Als je te weinig kalk in je voeding hebt, schrijven we je ook kalktabletten voor.

    Gebruik genoeg kalk, 4 of 5 zuivel- of kaasproducten per dag. Als dat niet lukt kunt je kalktabletten met vitamine D gebruiken, jouw gynaecoloog of huisarts kan die voorschrijven. Ook lichaamsbeweging waarbij je de botten belast stimuleert de aanmaak van bot. Lopen (ook wandelen) helpt tegen botontkalking, zwemmen niet.

  • Je levensstijl aanpassen en gezond leven, sporten en in de buitenlucht ontspannen, matig met alcohol en niet roken is ook een manier om wat minder klachten te hebben. En om de kans op botontkalking en hart- en vaatziekten zo klein mogelijk te houden.

Als je zwanger wilt worden

Er is geen behandeling mogelijk waardoor de kleine kans op zwangerschap met je eigen eicellen groter wordt. Je kunt wel kiezen voor IVF met eiceldonatie. Een andere vrouw (de eiceldonor) doneert haar eicellen aan jou. Die eicellen worden bevrucht met het zaad van jouw partner. De bevruchte eicellen worden daarna in jouw baarmoeder geplaatst. Je krijgt zelf hormonen om de baarmoeder voor te bereiden op een zwangerschap.

In Nederland gebeurt eiceldonatie meestal met een 'bekende' donor. Dit betekent dat je zelf een eiceldonor moet zoeken. De kans op zwangerschap bij een IVF-procedure met eiceldonatie is ongeveer even groot als bij een gewone IVF- procedure, ongeveer 15 tot 25%. De kans op zwangerschap met behulp van eiceldonatie hangt af van de leeftijd van de eiceldonor. Is de donor jong (jonger dan 35 jaar) dan is de kans op zwangerschap hoger dan wanneer de eiceldonor ouder is.

Er zijn ook een aantal eicelbanken in Nederland, die anoniem doneren. Deze donoren worden wel geregistreerd en zijn dan opspoorbaar voor een kind dat geboren wordt uit deze eiceldonaties. Wanneer het kind 16 jaar of ouder is kan het kind de contact gegevens opvragen van de eiceldonor bij de stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting.

Behandelteam

Alle in POI gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij jouw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met jou, jouw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we je de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijg je altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met jou wat dit voor jou betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
  • Een POI is soms moeilijk te verwerken. Je kunt je ‘oud’ voelen en je lichaam verwijten dat het je in de steek laat. Veel vrouwen zijn bang dat ze lichamelijk en geestelijk snel zullen aftakelen. Behalve lichamelijke klachten krijgen vrouwen soms ook negatieve gevoelens die weer invloed kunnen hebben op relaties en jouw omgeving.

    Als je nog zwanger had willen worden, kan het extra moeilijk zijn. Praat erover met je partner, familie en/of vrienden, maar ook met je huisarts of gynaecoloog. Je kunt in het UMCG professionele begeleiding krijgen van een medische maatschappelijk werker, psycholoog of een seksuoloog.

    Er zijn ook patiëntenverenigingen die je kunnen helpen met contact met lotgenoten die met hetzelfde probleem zitten.

  • Als je ziek bent, wil je de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij je in de buurt. Ook als de zorg die je nodig hebt, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijg jij de zorg die je nodig hebt.

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heb je nog vragen?

Je kunt polikliniek Gynaecologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.