Neuro-endocrien carcinoom (NEC graad 3): over de ziekte

Neuro-endocrien carcinoom is een verzamelnaam voor een aantal kankersoorten, die ontstaan uit verschillende soorten cellen. Wanneer deze cellen te snel groeien kan een opeenhoping van deze cellen ontstaan: een NEC. 

NEC's zijn zeldzaam voorkomende kwaadaardige tumoren (gezwellen) die meestal snel groeien. In principe kunnen NEC's overal in het lichaam voorkomen.
Samen met de neuro-endocriene tumoren (NET) zijn NEC's heel zeldzaam. Patiënten met een NET of een NEC worden daarom zoveel mogelijk behandeld in gespecialiseerde ziekenhuizen. Het UMCG is één van deze ziekenhuizen. Binnen het UMCG is er een NET/NEC team dat betrokken is bij de behandeling van patiënten met een NET of NEC.  

NET/NEC-Centrum UMCG

In het NET/NEC-Centrum werkt het NET team. Alle leden van dit team zijn gespecialiseerd op het gebied van NET/NEC. Het team bestaat uit een chirurg (de arts die opereert) en een chirurg met extra specialisatie in operaties van de lever/alvleesklier en galwegen, een patholoog (de arts die stukjes weefsel onder de microscoop bekijkt), een radioloog (de arts die de CT en of MRI scans beoordeelt), een nucleair geneeskundige (een arts die de PET scans beoordeelt) een endocrinoloog (een arts met extra kennis over de hormonen in het lichaam), een radiotherapeut  (een arts die bestralingen toepast), een internist-oncoloog (een arts die u de behandelingen met medicijnen geeft),  een maag-darm leverarts (de arts die veel weet van de spijsvertering) en oncologieverpleegkundigen met kennis van alle klachten en problemen die patiënten met een NET/NEC ervaren.  Daarnaast zijn er ook psychologen, diëtisten, en fysiotherapeuten met veel kennis en ervaring op dit gebied. 

Aanspreekpunt voor patiënten

Aanspreekpunt voor u en uw naasten zijn de patiëntencoördinatoren Henny van Essen en Sophie Bunskoek. Beiden zijn te bereiken via de telefooncentrale van het UMCG, telefoonnummer (050) 361 6161. U vraagt dan of Henny (pieper 77534) of Sophie (pieper 77556) voor u kunnen worden opgepiept.

Uw hoofdbehandelaar

Patiënten met een NET of NEC kunnen door verschillende artsen worden behandeld, u wordt bijvoorbeeld eerst geopereerd door de chirurg en krijgt daarna van de internist-oncoloog medicijnen.  Er is één hoofdbehandelaar, deze is eindverantwoordelijk voor uw hele behandeling. 
U hoort wie uw hoofdbehandelaar is.

NET/NEC-bespreking

Er is een wekelijkse bespreking van het NET/NEC team om te overleggen over de patiënten. Hier worden ook nieuwe NET/NEC patiënten besproken.  De NET/NEC bespreking is er ook voor om artsen uit het NET- team de gelegenheid te geven vragen stellen aan de andere leden van het team. Op deze manier kan uw hoofdbehandelaar gebruik maken van alle kennis en expertise van de verschillende NET/NEC-specialisten. De uitkomst van de NET/NEC-bespreking krijgt u te horen van uw hoofdbehandelaar. 
Verdere informatie over uw ziekte en behandeling ontvangt  u ook van uw hoofdbehandelaar.