UMCG Expertisecentrum voor Neuroendocriene Tumoren en Neuroendocriene Carcinomen

Neuro-endocriene tumoren (NET) en neuro-endocriene carcinomen (NEC) zijn kwaadaardige tumoren die niet heel vaak voorkomen. Het zijn eigenlijk verzamelnamen voor heel veel soorten tumoren. De overeenkomst tussen NET's is dat ze ontstaan uit cellen die stofjes of hormonen maken, de neuroendocriene cellen. NET’s zijn meestal tumoren die langzaam groeien terwijl NEC’s meestal juist snel groeien. Beide tumoren kunnen ontstaan uit verschillende soorten cellen en kunnen overal in het lichaam voorkomen.

Waaruit bestaat het team?

Het NET team werkt in het NET/NEC-Centrum. Alle leden zijn gespecialiseerd op het gebied van NET/NEC. Het team bestaat uit een chirurg (de arts die opereert) en een chirurg met extra specialisatie in operaties van de lever/alvleesklier en galwegen, een patholoog (de arts die stukjes weefsel onder de microscoop bekijkt), een radioloog (de arts die de CT en of MRI scans beoordeelt), een nucleair geneeskundige (een arts die de PET scans beoordeelt) een endocrinoloog (een arts met extra kennis over de hormonen in het lichaam), een radiotherapeut (een arts die bestralingen toepast), een internist-oncoloog (een arts die u de behandelingen met medicijnen geeft), een maag-darm leverarts (de arts die veel weet van de spijsvertering) en oncologieverpleegkundigen met kennis van alle klachten en problemen die patiënten met een NET/NEC ervaren. Ook werken psychologen, diëtisten, en fysiotherapeuten met veel kennis en ervaring op dit gebied mee.

Wat gebeurt er als u bij ons komt?

Meestal is eerst aanvullend onderzoek nodig voordat we behandelen. De behandeling wordt gedaan door verschillende artsen. Bijvoorbeeld als er eerst geopereerd wordt door de chirurg en daarna een behandeling met medicijnen volgt van de internist-oncoloog. 

De hoofdbehandelaar is het aanspreekpunt voor patiënten.

Het NET-team heeft elke week een gezamenlijke overleg. In dit overleg worden nieuwe patiënten met een (verdenking van een) NET of NEC en alle geopereerde patiënten besproken. Ook bespreken we scans of andere beelden. Als een grote verandering in het behandelbeleid nodig is, wordt dit eerst in het team besproken.

Welk onderzoek doen we op dit moment?

Binnen het NET/NEC wordt veel onderzoek gedaan. Er lopen meerdere onderzoeken op het gebied van nieuwe medicijnen en beeldvormende technieken. Maar we doen ook onderzoek
naar de beste manier van begeleiding op het gebied van voeding. Momenteel doen we aan 9 onderzoeken actief mee en aantal andere worden voorbereid. Deelname aan onderzoek door patiënten is altijd vrijwillig.

Hoe zorgen we voor goede kwaliteit?

We zijn actief in (inter)nationale vakverenigingen en onderhouden goede contacten met de patiëntenorganisatie van de Stichting NET-groep. Ook verzorgen we onderwijs op het gebied van NET/NEC. Een paar keer per jaar evalueert het NET-team samen de geboden zorg.

Het NET/NEC-centrum heeft in maart 2015 het certificaat 'Center of Excellence' van de European Neuroendocrine Tumor Society (ENETS) gekregen. Dit certificaat wordt uitgereikt aan ziekenhuizen die voldoen aan verschillende criteria op het gebied van het aantal patiënten, het stellen van diagnose, behandelingen, verpleegkundige zorg en wetenschappelijk onderzoek.

Het expertisecentrum is onderdeel van ERN EURACAN (adult cancers).

Informatie voor verwijzers

Voor het verwijzen van een patiënt of voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Over de expertisecentra van het UMCG

De expertisecentra van het UMCG bundelen alle kennis over specifieke aandoeningen die zeldzaam zijn of een uitzonderlijk beloop hebben. Deze centra vormen dé plek voor patiënten die zeer specialistische zorg nodig hebben en waarvoor geen doorverwijzing meer mogelijk is. Hiermee geven we als UMCG invulling aan de topreferente zorgfunctie. 

Bekijk al onze expertisecentra