Hartkatheterisatie bij kinderen

Met een hartkatheterisatie kunnen we zien of er iets met het hart aan de hand is. Als het nodig is, kunnen we tegelijk een behandeling doen.

Een hartkatheterisatie is een onderzoek met een katheter. Een katheter is een dun soepel slangetje, buisje of draadje. We schuiven de katheter via een ader of slagader in de lies of hals naar het hart.

Waarom een hartkatheterisatie bij kinderen?

We kunnen een hartkatheterisatie bij kinderen om verschillende redenen doen:

  • bekijken of en wat voor hartafwijking of afwijking in een bloedvat er is
  • bekijken hoe erg een hartafwijking is
  • een hartafwijking of afwijking in een groot bloedvat behandelen

Voor een hartkatheterisatie worden kinderen 3 dagen opgenomen in het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG. Kinderen gaan voor een hartkatheterisatie altijd onder narcose.

Het onderzoek stap voor stap

  1. Je krijgt een brief en informatie van ons over de voorbereiding op de opname. Neem een lijstje mee van de medicijnen die je kind gebruikt mee naar het ziekenhuis.

  2. Kinderen gaan naar een verpleegafdeling van het Beatrix Kinderziekenhuis, afdeling M2VA. Dit staat ook in de afspraakbrief die je krijgt. Op de dag van de opname krijg je informatie van de verpleegkundige over de verpleegafdeling. We nemen dan samen een vragenlijst door. Er komt ook een pedagogisch medewerker langs om met jullie te praten over de hartkatheterisatie. En om te helpen met bijvoorbeeld stress of spanning.

    We doen eerst een paar onderzoeken als voorbereiding op de hartkatheterisatie:

    Jullie hebben op de verpleegafdeling ook nog een paar gesprekken voor de hartkatheterisatie:

    • gesprek met de arts van de kinderafdeling: de arts bespreekt met jullie hoe het met je kind gaat, welke medicijnen je kind gebruikt, en of je kind allergieën of een dieet heeft.
    • gesprek met de kindercardioloog: de kindercardioloog vertelt hoe de hartkatheterisatie gaat en hoe lang het ongeveer zal duren en of er risico's aan zitten. De kindercardioloog vraagt ook toestemming. Dit heet 'informed consent'. Dit is nodig voordat de kindercardioloog de hartkatheterisatie bij je kind kan doen.
    • gesprek met de anesthesioloog: de anesthesioloog zorgt voor de narcose tijdens de hartkatheterisatie. De anesthesioloog vertelt hoe het in slaap brengen zal gaan: met een kapje of met een infuus. De anesthesioloog bespreekt ook met jullie vanaf welk moment een kind niet meer mag eten en drinken.

    De hartkatheterisatie gaat niet door

    Soms besluiten we dat de hartkatheterisatie niet door kan gaan. Bijvoorbeeld door de uitslagen van de onderzoeken, of omdat je kind koorts heeft of verkouden is.

  3. De hartkatheterisatie gebeurt op dag 2 van de opname. Je kind mag van tevoren niet meer eten en drinken, vanaf de tijd die de anesthesioloog met jullie heeft besproken. Als je kind bijna aan de beurt is, krijgt het operatiekleding aan. Je mag bij je kind blijven tot het slaapt. Hierna kan je wachten op de verpleegafdeling. Als kinderen narcose krijgen, gaan ze soms onrustig bewegen. Het kind merkt hier zelf niks van.

    Zodra je kind slaapt, brengt de kindercardioloog het katheter in via een ader en/of slagader in de lies of de hals. We brengen een klein buisje in dit bloedvat. Via dit buisje kunnen we verschillende katheters (slangetjes) door het bloedvat naar het hart schuiven. Zo kunnen we verschillende delen van het hart en de grote long- en lichaamsbloedvaten bereiken.

    Met de katheter kan de arts:

    • de bloeddruk in het hart meten
    • bloedmonsters uit ruimten van het hart halen voor onderzoek
    • contrastvloeistof in de aders van het hart spuiten en een hartfilmpje maken

    Na de hartkatheterisatie halen we de katheter weer uit de lies of hals. Op het wondje komt een drukverband.

    Soms maken we nog een hartecho terwijl het kind nog onder narcose is. Meestal doen gebeurt dit via de slokdarm. De arts brengt dan een endoscoop via de keel naar de slokdarm. Een endoscoop is een dunne soepele slang. Aan het einde zit een klein echoapparaat waarmee we de hartecho maken.

    Na de hartkatheterisatie

    Na de hartkatheterisatie gaat je kind naar de uitslaapkamer. Hier houden we je kind goed in de gaten met een bewakingsmonitor. De kindercardioloog laat je weten dat de hartkatheterisatie klaar is. Je kan dan naar jouw kind toe in de uitslaapkamer.

    Na een paar uur gaat je kind weer terug naar de verpleegafdeling. De kindercardioloog komt later op de dag nog een keer langs op de verpleegafdeling. En bespreekt dan met je hoe de katheterisatie is gegaan.

  4. Op de dag na de hartkatheterisatie komt de arts van de afdeling en/of kindercardioloog nog een keer langs. We doen nog een paar onderzoeken als dat nodig is. Bijvoorbeeld een hartfilmpje (ECG) of röntgenfoto van het hart en de longen.

    Als alles goed gaat, mag je kind dan naar huis.

  5. Meestal moet je kind na de hartkatheterisatie nog een keer terugkomen voor controle. Hiervoor krijg je een afspraakbrief.

Bijwerkingen en risico's

Een hartkatheterisatie bij kinderen is onder narcose, waar soms risico's aan zitten. Als er voor jouw kind specifieke risico's zijn bij deze ingreep, bespreken we dat met jou.

Het is mogelijk dat er achteraf problemen zijn. Ook als het onderzoek zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Mogelijke complicaties na een hartkatheterisatie zijn:

  • blauwe plek op de plek van prikken, in de lies of hals
  • een nabloeding uit de prikplek, in de eerste uren na de hartkatheterisatie
  • bloedstolsels in het bloedvat in de lies of hals
  • een lichamelijke (allergische) reactie op de contrastvloeistof
  • een infectie, waarvoor mogelijk antibiotica nodig is

Leefregels voor thuis

Houd de eerste 3 dagen na de hartkatheterisatie rekening met deze leefregels:

  • niet fietsen, zwemmen of sporten
  • niet in bad. Douchen mag wel. Het wondje mag wel nat worden, maar niet lang in water weken. Zet de douchestraal niet rechtstreeks op de lies (of hals), en droog de lies goed af

Wanneer bellen

Bel ons als:

  • het wondje in de lies (of hals) gaat bloeden. Druk het wondje dan stevig dicht met een gaasje en bel het ziekenhuis
  • je kind een zwelling krijg in de lies (of hals) in de dagen na de hartkatheterisatie
  • je kind koorts krijgt in de dagen na de hartkatheterisatie

Bel naar het secretariaat Kindercardiologie van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur, op telefoonnummer (050) 361 24 80.

Bel buiten deze tijden naar het algemene nummer van het UMCG: (050) 361 61 61. En vraag naar de kindercardioloog die dienst heeft.

Heb je nog vragen?

Bel dan naar het secretariaat Kindercardiologie van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.