Eierstokkanker: behandeling

​​​Als blijkt dat u eierstokkanker heeft, brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. Het heeft invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen.

Meer uitleg over de behandeling

Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe zo'n behandelplan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt bijvoorbeeld naar de plaats, grootte en kenmerken van de tumor. En naar mogelijke uitzaaiingen.

Doel van de behandeling

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om uw levenskwaliteit te verbeteren. En/of, als dat kan, ​om uw leven te verlengen.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint, heeft u altijd meerdere afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij eierstokkanker. Uw behandelplan bestaat uit 1 of meer van deze behandelingen:

 • Een operatie is vaak de eerste stap bij het behandelen van eierstokkanker. Welke operatie u krijgt, hangt af van het stadium van de kanker. Dit kan een stadiëringsoperatie of een debulking zijn.

  Als uit onderzoek blijkt dat u waarschijnlijk eierstokkanker heeft, krijgt u een operatie om het stadium van de kanker te bepalen. Dit is een stadiëringsoperatie. We halen de tumor weg en bekijken of deze is doorgegroeid in organen en weefsel. De patholoog onderzoekt direct of de tumor kwaadaardig is. Als dat zo is, halen we de lymfeklieren in het bekken en in de buik weg. Ook halen we buikvocht en stukjes weefsel uit de buikholte voor onderzoek. Soms is de tumor al in een ander ziekenhuis weggehaald en kan dit met een kijkoperatie.

  Als eierstokkanker zich in de buikholte heeft uitgebreid en in een gevorderd stadium is, opereren we om al het zichtbare tumorweefsel weg te halen. Deze operatie heet debulking. Soms doen we eerst een kijkoperatie om te beoordelen of debulking mogelijk is.

 • Uitgezaaide eierstokkanker behandelen we met chemotherapie. Als een operatie niet mogelijk is, krijgt u eerst chemotherapie. Werkt deze behandeling goed, dan bespreken we met u of we u daarna alsnog kunnen opereren.

  Chemotherapie geven we ook wel voor of na een operatie om de kans dat de ziekte terugkomt kleiner te maken.

  Chemotherapie kunnen we ook geven als u uitzaaiingen heeft en niet meer beter wordt. Of als de eierstokkanker terugkomt. Dit om de ziekte te remmen of terug te dringen.

 • Als u chemotherapie krijgt om de ziekte te remmen of terug te dringen, krijgt u dit heel soms samen met doelgerichte therapie. Dit om de behandeling te versterken.

Behandelteam

Alle in eierstokkanker gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en een behandelplan op maat. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijgt u in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie. Over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor u betekent en wat u zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen'.

‘'De patiënt is de piloot en de verpleegkundige de co-piloot'‘
Evelyn Finnema
Evelyn Finnema
 • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

Samenwerken voor de beste zorg

Voor de gynaecologische kankersoorten, zoals eierstokkanker, bestaat een nauwe samenwerking in de regio Noordoost-Nederland tussen de behandelteams van Medisch Spectrum Twente, Isala en het UMCG. Wekelijks bespreken zij samen de patiënten uit deze hele regio.

Met dit samenwerkingsverband streven we ernaar de beste zorg te leveren, dicht bij huis als het kan en verder weg als het moet.

Als u eierstokkanker heeft, opereren we u in het Medisch Spectrum Twente, in het Isala of in het UMCG. Als u chemotherapie nodig heeft, kunt u voor deze behandeling meestal terecht in het dichtstbijzijnde regionale ziekenhuis.

Betere uitkomsten

Behandelingen slaan beter aan en patiënten herstellen sneller als iemand zo fit mogelijk is. We kijken daarom voor en tijdens de behandeling naar uw leefstijl, en helpen u waar nodig.

Heeft u nog vragen?

U kunt naar polikliniek Oncologie 2 bellen van maandag tot en met vrijdag.