Coronaire vaatfunctietest: onderzoek naar werking slagaders van het hart

Met een coronaire vaatfunctietest meten we de werking van de slagaders van het hart. We doen dit onderzoek als u klachten heeft van pijn op de borst.

De kransslagaderen zijn de bloedvaten die zorgen dat zuurstof naar het hart gaat. De medische naam voor kransslagader is coronair. Problemen in de kransslagaderen kunnen ervoor zorgen dat het hart niet genoeg zuurstof krijgt. Hierdoor kunt u pijn op de borst krijgen. Als uw kransslagaderen niet goed werken, noemen we dit ook wel coronaire vaatdysfunctie.

Wanneer doen we een coronaire vaatfunctietest?

Door uw klachten willen we onderzoeken of het hart te weinig zuurstof krijgt. Eerder hebben we bij een hartkatheterisatie geen vernauwingen in de grote bloedvaten van het hart gevonden. Daarom doen we nu een coronaire vaatfunctietest.

Met dit onderzoek testen we of uw klachten komen doordat de slagaders van het hart niet goed werken. Het onderzoek bestaat uit 2 delen:

 • een meting om te zien of de kransslagaders te snel verkrampen
 • een meting van de bloedstroom van de kransslagaders. Dit doen we met het medicijn adenosine.

Het onderzoek stap voor stap

 1. Uw cardioloog heeft u doorverwezen naar het Hartcentrum voor een coronaire vaatfunctietest. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Bijvoorbeeld wat u wel en niet mag eten en drinken voor het onderzoek.

  Sieraden en piercings moeten uit of af voor het onderzoek. Laat uw sieraden thuis. Heeft u uw nagels gelakt? Of heeft u kunstnagels? Haal dit weg voor u naar het ziekenhuis komt. Tijdens de ingreep krijgt u een soort knijpertje op uw vinger. Daarmee kunnen we steeds het zuurstofgehalte in uw bloed meten. Dat lukt niet goed als er iets op de nagels zit.

 2. U gaat voor het onderzoek naar de afdeling Cardiologie. Een coronaire vaatfunctietest is een dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag weer naar huis gaat.

  In het ziekenhuis heeft u gesprekken met verschillende medewerkers. Op de afdeling krijgt u verdere uitleg over het onderzoek en mogelijke behandeling. U hoort ook hoe laat het onderzoek ongeveer is.

 3. Voor de coronaire vaatfunctietest krijgt u een infuus in de arm of op de rug van de hand. U krijgt via het infuus medicijnen om te voorkomen dat er bloedklontjes ontstaan op of in de katheter.

  Daarna brengen we u voor het onderzoek naar de katheterisatiekamer, een soort operatiekamer. De cardioloog bekijkt of we het onderzoek via de lies of de pols doen. Voordat we de katheter inbrengen, verdoven we de huid op de plek waar de katheter in een slagader gaat. Een katheter is een dun buigzaam slangetje, buisje of draadje. Daarna maken we röntgenfoto’s van de kransslagaders.

  Bij het eerste deel van het onderzoek krijgt u het medicijn acetylcholine. Dat kan zorgen voor verkrampingen van de bloedvaten in het hart. Tijdens het toedienen maken we een hartfilmpje. Het is mogelijk dat u door het medicijn pijn op de borst krijgt. Ook kunnen we een verandering op beeld van de ECG gaan zien. Na dit deel van het onderzoek geven we een ander medicijn om het effect van acetylcholine te stoppen.

  Bloedstroommeting

  Daarna doen we een bloedstroommeting. We kijken dan of de kransslagaders genoeg bloed aan het hart geven. Voor dit onderzoek geven we u het medicijn adenosine. Hierdoor kan uw hart sneller gaan kloppen en kunt u een onrustig gevoel krijgen. Of u voelt druk of pijn op de borst. Deze klachten stoppen snel wanneer we stoppen met het geven van het medicijn.

  De coronaire vaatfunctietest duurt in totaal ongeveer 1 uur.

 4. Na het onderzoek gaat u terug naar de verpleegafdeling. Als u het onderzoek via de lies heeft gehad, is de prikplek meestal dichtgemaakt met een eiwitplugje en een pleister. Het eiwitplugje lost vanzelf binnen 90 dagen op. Hierna blijft u 2 uur rustig op bed liggen.

  U heeft een drukverband als het niet mogelijk is de prikplek dicht te maken met een eiwitplug. Het drukverband blijft 6 uur zitten. Hierna blijft u 6 uur rustig op bed liggen.

  Als de katheter via de pols is ingebracht, heeft u een bandje met een luchtkussentje op de pols die de prikplek dichtdrukt. Dit bandje laten we in 2 tot 3 uur leeglopen. U krijgt een drukverbandje om de pols als u naar huis gaat. U hoeft niet op bed te blijven na het onderzoek via de pols.

  Meestal gaat u op de dag van het onderzoek weer naar huis. Soms besluiten we dat u een nachtje moet blijven. Dat hangt er vanaf hoe het onderzoek is gegaan en hoe het met u gaat.

  Als u na het onderzoek in het ziekenhuis nieuwe medicijnen nodig heeft, dan krijgt u een recept van ons mee. Dat kunt u ophalen bij de apotheek.

 5. Na 2 weken heeft u een telefonische afspraak.

Bijwerkingen en risico's

De coronaire vaatfunctietest is een veilig onderzoek. Het is mogelijk dat er achteraf problemen zijn. Ook als het onderzoek zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Mogelijke complicaties zijn:

 • bloeduitstortingen op de plek waar we u prikken
 • hartritmestoornis tijdens het onderzoek
 • een lichamelijke (allergische) reactie op de contrastvloeistof of medicijnen
 • herseninfarct, TIA
 • pijn door beschadigingen aan de binnenkant van een slagader
 • hartinfarct

Wat te doen bij klachten

U krijgt als u naar huis gaat informatie van ons over wat u moet doen als u klachten krijgt. Bijvoorbeeld klachten zoals:

 • een steeds groter wordende zwelling in de lies of pols (afhankelijk waar u bent geprikt) die steeds groter wordt.
 • een bloedende wond waar u bent geprikt
 • pijnklachten van de lies of de pols
 • een duidelijk warm of koud aanvoelende lies, been of voet. Of hand of pols, afhankelijk van waar u bent geprikt.
 • verkleuring van uw been of voet. Of pols of hand
 • benauwdheid
 • jeuk die niet overgaat
 • rode bultjes op de huid

Tips voor thuis

Als u weer thuis bent, moet u met een aantal dingen rekening houden

Bij onderzoek via de liesslagader

 • Heeft u een eiwitplug? Dan mag u de eerste 4 dagen geen druk op de lies zetten, niet persen, niet zwaarder dan 5 kilo tillen en niet fietsen. Als u geen plug heeft, mag u dat een week niet doen.
 • U mag na 24 uur weer zelf autorijden als u een eiwitplug heeft gekregen. Als u een drukverband zonder eiwitplug heeft gekregen, mag u pas na een week weer autorijden.
 • De dag na het onderzoek mag u weer douchen. Na 3 tot 4 dagen mag u weer in bad.

De dag na het onderzoek mag u de pleister weghalen en er een zo nodig een nieuwe opplakken. Schoonmaken van de huid mag met water en zeep.

Bij onderzoek via de polsslagader

 • De dag na het onderzoek mag u weer douchen. Na 3 tot 4 dagen mag u weer in bad.
 • U mag 3 dagen niet autorijden, steunen op uw pols, handen schudden, computeren of huishoudelijk werk doen.
 • U moet nog 3-4 dagen wachten met sporten en zwaar lichamelijk werk waarbij u uw pols gebruikt.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Hartcentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.