Atrioventriculair septum defect (AVSD): behandeling

Bij de meeste AVSD’s is behandeling nodig. De klachten hangen af van de grootte van het gat.

De behandeling is vooral bedoeld om te voorkomen dat je kortademig wordt, vooral bij inspanning. Welke behandeling je krijgt, hangt af van jouw situatie. Dat bespreek je samen met je arts.

Een AVSD groeit nooit vanzelf dicht. Daarom is altijd een behandeling nodig. Vaak is dat binnen 6 maanden na de geboorte.

Bij een AVSD doen we een hartoperatie. We maken dan het AVSD dicht met een stukje kunststof (een patch) zodat er geen bloed meer doorheen stroomt. Ook worden de kleppen gerepareerd, zodat ze niet meer lekken.

Behandelteam

Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij het maken van jouw behandelplan en de behandeling. Door op deze manier samen te werken, geven we je de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijg je in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie. Over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor jou betekent en wat je zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen.

  • Als je ziek bent, wil je de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij je in de buurt. Ook als de zorg die je nodig hebt, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijg jij de zorg die je nodig hebt.

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heb je nog vragen?

Kinderen en ouders van een (nog ongeboren) kind met een hartafwijking kunnen bellen naar het Beatrix Kinderziekenhuis. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.