Atrioventriculair septum defect (AVSD)

Een atrioventriculair septum defect (AVSD) is een aangeboren hartafwijking. Er zit dan een gat in het tussenschot van het hart. En de kleppen tussen de tussen boezems en kamers zijn niet goed aangelegd.

Als er een gat in het tussenschot tussen de kamers zit, stroomt het bloed niet alleen van de linker kamer naar de grote lichaamsslagader (aorta). Maar het stroomt dan ook via dit gat van de linker naar de rechter kamer. Ook lekken de niet goed aangelegde kleppen vaak. Hoe erg de kleppen lekken verschilt per patiënt.

De bloedstroom van links naar rechts komt doordat de druk in de linker harthelft meestal hoger is dan in de rechter harthelft. Bloed stroomt van een plaats met hoge druk naar een plaats met lage druk. Het bloed stroomt door het gaatje dus van links naar rechts. Dit noemen we een links-rechts shunt. Door deze links-rechts shunt stroomt het bloed dat door de longen ging, opnieuw door de longen. Dit is erg zwaar voor het hart en de long(vaten).

Bij de meeste AVSD’s is behandeling nodig.

Atrioventriculair septum defect (illustraties van chd-diagrams.com)

 • Normaal hart: hierbij ligt de tricuspiedklep tussen rechterboezem en rechterkamer van het hart.

  Normaal hart

  1. Linker hartkamer (linker ventrikel) 2. Rechter hartkamer (rechter ventrikel) 3. Linker boezem (linker atrium) 4. Rechter boezem (rechter atrium) 5. Lichaamsslagaderklep (aortaklep) 6. Longslagaderklep (pulmonalisklep) 7. Mitralisklep 8. Tricuspidalisklep 9. Longaders 10. Holle lichaamsaders (vena cava) 11. Lichaamsslagader (aorta) 12. Longslagader

 • AVSD

  1. Gat in het tussenschot tussen de hartkamers (VSD) 2. Gat in het tussenschot tussen de boezems (ASD) 3. Lekkage van de klep tussen linkerboezem en -kamer 4. Lekkage van de klep tussen rechterboezem en -kamer

Hoe vaak komt het voor?

Het AVSD komt veel voor. Vooral bij kinderen met het syndroom van Down. 45% van kinderen met het downsyndroom heeft meestal een AVSD.

 • De klachten hangen af van de grootte van het gat, van het drukverschil tussen de kamers en hoe erg de lekkage van de kleppen is. Als het een klein gaatje is, zijn er meestal niet veel klachten. Maar horen we wel vaak een ruisje in het hart.

  Bij een groter AVSD heeft iemand vaak klachten. Vooral bij inspanning, bijvoorbeeld als een baby drinkt. Mogelijke klachten bij een AVSD:

  • snelle ademhaling
  • erg zweten
  • moeite hebben met (grote) inspanningen
  • minder goed groeien
  • vaak luchtweginfecties, zoals verkoudheid

  Ga bij deze klachten altijd voor de zekerheid naar de (huis)arts. Die kan je naar ons Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen verwijzen als dat nodig is.

 • Een AVSD ontstaat al voor de geboorte. De oorzaak is vaak niet bekend, maar komt vaak voor bij het syndroom van Down. Soms is het erfelijk. Ook komt het AVSD soms voor in combinatie met andere hartafwijkingen.

Klachten en symptomen

De klachten hangen af van de grootte van het gat, van het drukverschil tussen de kamers en hoe erg de lekkage van de kleppen is. Als het een klein gaatje is, zijn er meestal niet veel klachten. Maar horen we wel vaak een ruisje in het hart.

Bij een groter AVSD heeft iemand vaak klachten. Vooral bij inspanning, bijvoorbeeld als een baby drinkt. Mogelijke klachten bij een AVSD:

 • snelle ademhaling
 • erg zweten
 • moeite hebben met (grote) inspanningen
 • minder goed groeien
 • vaak luchtweginfecties, zoals verkoudheid

Ga bij deze klachten altijd voor de zekerheid naar de (huis)arts. Die kan je naar ons Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen verwijzen als dat nodig is.

Oorzaken

Een AVSD ontstaat al voor de geboorte. De oorzaak is vaak niet bekend, maar komt vaak voor bij het syndroom van Down. Soms is het erfelijk. Ook komt het AVSD soms voor in combinatie met andere hartafwijkingen.

Levensverwachting

Na de operatie hebben kinderen met een AVSD een vrijwel normale levensverwachting. Zij mogen alles doen wat hun leeftijdsgenootjes ook doen. Volwassenen met een gesloten AVSD hebben soms nieuwe operaties of andere ingrepen nodig, vooral om kleplekkage te verhelpen.

UMCG Expertisecentrum voor Kinderen en Volwassenen met een Aangeboren Hartafwijking

Het UMCG is een expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen op het gebied van aangeboren hartafwijkingen bij kinderen en volwassenen. Een zeldzame aandoening is een ziekte die minder dan 1 op de 2.000 mensen heeft. Het ministerie van VWS heeft het UMCG aangewezen als expert in deze zorg.

Heb je nog vragen?

Kinderen en ouders van een (nog ongeboren) kind met een hartafwijking kunnen bellen naar het Beatrix Kinderziekenhuis. Dat kan van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.