Afdeling Infectieziekten

​​​​​​​​​​​De afdeling Infectieziekten van het UMCG is een specialisme binnen de interne geneeskunde.

Beschrijving: Een arts beluistert met een stethoscoop de hartslag van een patiënt. Hij houdt de stethoscoop op de binnenkant van de uitgestrekte arm van de patiënt. We zien de patiënt op de rug. Ze heeft lang donker haar. de arts lacht.
 

Infectieziekten ontstaan door verschillende micro-organismen zoals bacteriën, virussen, gisten, schimmels en parasieten. Deze ziekteverwekkers kunnen het menselijk lichaam binnendringen, bijvoorbeeld via de luchtwegen, via het spijsverteringskanaal, via de huid of wond en via seksueel contact. Sommige infectieziekten zijn besmettelijk: een ziek mens kan andere mensen ziek maken. Ook bijvoorbeeld dieren, besmet water of voedsel kunnen infecties veroorzaken. De infecties kunnen zowel in Nederland als in het buitenland opgelopen worden.

Tropische ziekten

Een specifiek onderdeel van het specialisme Infectieziekten zijn de tropische ziekten. Dat zijn ziekten die in de tropen worden opgelopen, veroorzaakt door verwekkers die daar veel voorkomen. Bij een verdenking op een infectie wordt onderzoek gedaan naar de soort verwekker en de gevolgen van de ziekte voor de verschillende organen van het lichaam.

We richten ons op:

  • tropische ziekten
  • Hiv
  • MRSA 
  • infectie van kunstgewrichten, hartkleppen, pacemakers en defibrillatoren
  • verborgen infecties zoals tuberculose en strongyloidiasis
  • hepatitis B en C

Postadres Infectieziekten

Universitair Medisch Centrum Groningen

HPC AA41
U3.101

Postbus 30.001
9700 RB Groningen

Polikliniek Dermatologie en Interne Geneeskunde