Een besmetting met het hepatitis B-virus kan een leverontsteking veroorzaken. Er zijn 2 vormen:
- acute hepatitis B, het virus zit minder dan 6 maanden in het lichaam
- chronische hepatitis B, het virus zit langer dan 6 maanden in het lichaam. Ook zonder klachten blijft de ziekte besmettelijk. Er is een actieve vorm die lichte tot ernstige leverontsteking geeft. En een inactieve vorm waarbij periodes met en zonder leverontsteking elkaar afwisselen.
Hoe vaak komt het voor?
In Nederland hebben ongeveer 40.000 mensen chronische hepatitis B.
Oorzaak Hepatitis B
Mogelijke manieren om besmet te raken met het hepatitis B-virus zijn:
- vrijen zonder condoom
- via bloedcontact; bijvoorbeeld door besmette injectienaalden, scheermesjes of tandenborstels
- via bloedtransfusie; in Nederland is besmetting tijdens bloedtransfusie uitgesloten omdat het bloed gecontroleerd wordt op hepatitis B, in niet-westerse landen gebeurt dit niet altijd
Klachten en symptomen Hepatitis B
Acute hepatitis B geeft meestal weinig of geen klachten. U bent wel besmettelijk voor anderen. Klachten ontstaan meestal 1-6 maanden na de besmetting. De ziekte gaat meestal vanzelf weer over.
Chronische hepatitis B geeft bij de meeste mensen weinig klachten. De actieve vorm kan een lichte tot ernstige leverontsteking veroorzaken.
Hoe gevaarlijk is hepatitis B?
Chronische hepatitis B kan een ernstige leverontsteking geven. Hepatitis B kan de lever beschadigen. Dit kan uiteindelijk leiden tot cirrose. Cirrose verhoogt de kans op het ontstaan van leverkanker. Iemand die besmet is met het hepatitis B-virus kan ook zonder cirrose een verhoogde kans hebben op leverkanker.
Kun je genezen van hepatitis B?
Ongeveer 90% van de volwassenen met de ziekte geneest binnen een half jaar vanzelf. Bij ongeveer 10% gaat hepatitis B niet meer over. Door behandeling met medicijnen kan de kans op blijvende beschadiging van de lever afnemen. Er is een vaccin om hepatitis B te voorkomen.
Hepatitis B en zwangerschap
Bij 90% van de mensen die als baby besmet raken met het hepatitis B-virus, blijft het virus in het lichaam aanwezig. In Nederland testen we zwangere vrouwen daarom op hepatitis B.
Als een zwangere vrouw hepatitis B heeft, dan krijgt de baby direct na de bevalling immunoglobulinen. Deze antistoffen beschermen de baby een poosje tegen hepatitis B. Ook krijgt de baby in de eerste week na de bevalling een hepatitis B-vaccinatie. Daarna krijgt een kind de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma als de baby 2, 3, 4, en 11 maanden is. Het geven van borstvoeding is veilig zolang er geen wondjes bij de tepels zijn.