Humaan immunodeficiëntie virus (hiv): virus dat het afweersysteem afbreekt

Hiv is een virus dat het afweersysteem afbreekt en zwak maakt. Het virus valt de goede cellen aan die voor weerstand zorgen. Hierdoor ben je gevoeliger voor infecties en andere ziektes. Als je afweersysteem zo verzwakt is dat je lichaam zich bijna niet meer kan beschermen, dan heb je aids.

In het bloed en lymfeklieren zitten witte bloedcellen, de leukocyten. Die witte bloedcellen zijn er verschillende vormen. En ze hebben allemaal een andere taak. Samen vormen ze het afweersysteem. Ze beschermen het lichaam tegen bijvoorbeeld virussen, bacteriën en schimmels.

Het hiv-virus (Humaan immunodeficiëntie virus) valt dat afweersysteem aan. Het virus verspreidt zich via het bloed naar de lymfeklieren. Hier besmet het witte bloedcellen: de CD4-positieve T-lymfocyten. We noemen deze cellen de CD4-cellen. Het virus gebruikt de cellen om verder in het lichaam te dringen en te vermeerderen. Het dringt een CD4-cel binnen en maakt hierin nieuwe hiv-virusdeeltjes. De nieuwe virusdeeltjes verlaten de cel en besmetten nieuwe CD4-cellen. Bij het verlaten van de cel, gaat de cel dood. Hierdoor daalt het aantal CD4-cellen en werkt jouw afweersysteem minder goed. Hierdoor wordt je sneller ziek of krijg je een andere infectie.

Op een gegeven moment kan het lichaam zich door hiv niet beschermen tegen virussen en bacteriën. Dan gaat HIV over in aids.

Op tijd behandelen is daarom belangrijk. Omdat iemand vaak geen klachten heeft of de klachten niet herkent, start de behandeling helaas vaak te laat. Er zit ongeveer 2,5 jaar tussen het moment van infectie en die diagnose.

  • Per jaar krijgen ongeveer 400 mensen te horen dat ze een hiv-positief zijn. Gelukkig wordt dit aantal elk jaar langzaam lager.

  • In de eerste maanden na de besmetting voel je je grieperig. Dit gaat vanzelf weer over. Hierna volgt een periode (soms jaren) zonder klachten. Als het virus jouw afweersysteem verzwakt, krijg je last van andere infecties en ziekten. Bijvoorbeeld:

    • diarree die niet overgaat
    • gewichtsverlies zonder duidelijke reden
    • koorts
    • kortademigheid
    • moeheid
  • Als hiv-virus in aanraking komt met de slijmvliezen of bloedbaan van een persoon, dan is er de kans op een hiv-infectie. Het kan gaan om de slijmvliezen in de vagina, anus, de mond en op de penis.

    In Nederland wordt hiv in 95% van de gevallen overgedragen door onveilig seksueel contact. Bijvoorbeeld via sperma, voorvocht of vaginaal vocht. In 5% van de gevallen wordt het virus overgedragen via bloed of moedermelk.

Hoe vaak komt het voor

Per jaar krijgen ongeveer 400 mensen te horen dat ze een hiv-positief zijn. Gelukkig wordt dit aantal elk jaar langzaam lager.

Klachten en symptomen

In de eerste maanden na de besmetting voel je je grieperig. Dit gaat vanzelf weer over. Hierna volgt een periode (soms jaren) zonder klachten. Als het virus jouw afweersysteem verzwakt, krijg je last van andere infecties en ziekten. Bijvoorbeeld:

  • diarree die niet overgaat
  • gewichtsverlies zonder duidelijke reden
  • koorts
  • kortademigheid
  • moeheid

Oorzaken

Als hiv-virus in aanraking komt met de slijmvliezen of bloedbaan van een persoon, dan is er de kans op een hiv-infectie. Het kan gaan om de slijmvliezen in de vagina, anus, de mond en op de penis.

In Nederland wordt hiv in 95% van de gevallen overgedragen door onveilig seksueel contact. Bijvoorbeeld via sperma, voorvocht of vaginaal vocht. In 5% van de gevallen wordt het virus overgedragen via bloed of moedermelk.

Levensverwachting

De levensverwachting van mensen met hiv komt steeds meer in de buurt van die van mensen zonder hiv. Als je op tijd start met een behandeling en verder gezond bent, heb je weinig last van hiv.

Heb je nog vragen?

Je kunt polikliniek Dermatologie en Interne Geneeskunde bellen van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.