Hiv: onderzoek en diagnose

Wanneer je positief test op hiv bij de huisarts of GGD onderzoeken we hoe ver het virus zich heeft verspreid. En wat de invloed van de infectie is op jouw weerstand.

Zodra je erachter komt dat je hiv-positief bent, kom je bij de polikliniek Dermatologie en Interne Geneeskunde. Het is dan belangrijk om te onderzoeken hoever het virus zich heeft verspreidt. En wat de invloed is op jouw weerstand. Hiervoor doen we bloedonderzoek.

Met bloedonderzoek kijken we naar:

  • viral load: ook wel hiv-RNA genoemd. We meten de hoeveelheid hiv-deeltjes per milliliter bloed. Hoe meer viral load er is, hoe meer virusdeeltjes er in jouw bloed zitten.
  • aantal CD4-cellen: dit zijn witte bloedcellen die belangrijk zijn voor het afweersysteem van jouw lichaam. We meten het aantal CD4-cellen per millimeter bloed. Hoe minder CD4-cellen er in jouw bloed zit, hoe slechter jouw afweersysteem is.

Als het aantal CD4-cellen onder de 200 per milliliter is, is er een groter risico op opportunistische infecties. Dit zijn infecties die bij mensen met een normale afweersysteem niet ziek maken.

Eerste afspraak

Je krijgt een brief en informatie voor een afspraak. Tijdens de 1e afspraak bespreken we jouw klachten en  gezondheid. Ook doen we gelijk een bloedonderzoek.

  • Het is goed om thuis al op te schrijven waar je last van hebt. En welke vragen je hebt. Dan vergeet je niets tijdens de afspraak. Het kan helpen iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.

    Als je een onderzoek of behandeling krijgt, kunnen er meerdere mogelijkheden zijn. Het is belangrijk dat je dit goed met jouw arts bespreekt. De 3 goede vragen helpen je hierbij.

    Soms moet je bepaalde dingen doen of laten voor een onderzoek. Dit staat dan in de brief die je krijgt voor dit onderzoek. In de brief staat ook wat he mee moet nemen als je voor het eerst een afspraak hebt.

  • Na de onderzoeken bespreken uw arts en andere specialisten de resultaten met elkaar. Samen stellen ze een diagnose en maken ze een behandelplan. Meestal bespreken we na 2 tot 3 weken de resultaten met u. Dit gebeurt telefonisch of tijdens de volgende afspraak.

  • Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet je zeker dat de diagnose goed naar jouw situatie kijken.

Voorbereiding

Het is goed om thuis al op te schrijven waar je last van hebt. En welke vragen je hebt. Dan vergeet je niets tijdens de afspraak. Het kan helpen iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.

Als je een onderzoek of behandeling krijgt, kunnen er meerdere mogelijkheden zijn. Het is belangrijk dat je dit goed met jouw arts bespreekt. De 3 goede vragen helpen je hierbij.

Soms moet je bepaalde dingen doen of laten voor een onderzoek. Dit staat dan in de brief die je krijgt voor dit onderzoek. In de brief staat ook wat he mee moet nemen als je voor het eerst een afspraak hebt.

De uitslag

Na de onderzoeken bespreken uw arts en andere specialisten de resultaten met elkaar. Samen stellen ze een diagnose en maken ze een behandelplan. Meestal bespreken we na 2 tot 3 weken de resultaten met u. Dit gebeurt telefonisch of tijdens de volgende afspraak.

Samen de beste diagnose

Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet je zeker dat de diagnose goed naar jouw situatie kijken.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Als je hiv hebt kom je regelmatig op onze polikliniek voor controle. Het kan zijn dat jouw arts vraagt of je wilt meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Als je dat wilt, worden jouw gegevens gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek door Stichting HIV Monitoring (SHM). Zo kunnen we de zorg rondom hiv blijven verbeteren.

Jouw dossier in mijnUMCG

Je kunt de uitslagen ook bekijken in mijnUMCG. Dit is jouw persoonlijke online patiëntendossier, waarin kun je je medische gegevens kunt bekijken. Je vindt daar ook de uitslagen van onderzoeken, informatie over je medicijnen, een overzicht van jouw afspraken en de brieven die je van ons hebt gekregen. 

Heb je nog geen mijnUMCG? Maak snel een account aan.

Second opinion

Wil je weten wat een arts in een ander ziekenhuis denkt over jouw situatie? Of heb je een diagnose in een ander ziekenhuis gehad, en wil je dat het UMCG hier iets over zegt? Vraag dan een second opinion.

Heb je nog vragen?

Je kunt polikliniek Dermatologie en Interne Geneeskunde bellen van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.