Humaan immunodeficiëntie virus (hiv): behandeling

De behandeling van hiv bestaat altijd uit medicijnen. De medicijnen zorgen ervoor dat er minder hiv-virus in jouw lichaam is. Hierdoor verbetert jouw afweersysteem. En ben je minder gevoelig voor andere infecties en ziektes.

Helaas is het hiv-virus met de medicijnen die er nu zijn, niet te genezen. Het virus verdwijnt dus nooit helemaal uit jouw lichaam. Ook als het virus niet meer in het bloed te vinden is, ben je nog hiv-positief. Het virus zit dan nog in andere delen en cellen van het lichaam. Bijvoorbeeld in de lymfeklieren.

Mogelijke behandelingen

De medicijnen die je krijgt zijn 'antiretrovirale' middelen. Ook wel hiv-remmers genoemd. Je krijgt altijd een combinatie van 3 of meer van deze medicijnen. Om te bepalen welke combinatie bij jou past, kijken we naar de volgende punten:

  • gevoeligheid van het hiv-virus voor bepaalde hiv-remmers. Dit noemen we het resistentieprofiel.
  • of het innameschema past bij jouw dagelijkse leefpatroon.
  • hoe gemakkelijk je je aan het innameschema kunt houden. Bijvoorbeeld of het lukt om de medicijnen in te nemen tijdens of na het eten.
  • gebruik van andere (niet-hiv-)medicijnen of andere middelen.
  • mogelijke bijwerkingen van de medicijnen waarmee je gaat beginnen of bijwerkingen die je eerder hebt gehad.
  • of je zwanger wilt worden of zwanger bent.

Welke behandeling voor jou het beste is bespreek je met jouw arts of de verpleegkundig specialist. Na uitleg over de behandeling krijg je tijd om na te denken over wat jij wilt. Je bepaalt vervolgens zelf of en wanneer je wilt starten.

Bij de beslissing of je start met de hiv-remmers zijn de volgende factoren van belang:

  • de klachten die je hebt door de hiv-infectie
  • het aantal CD4-cellen en hoe snel dit aantal daalt
  • jouw leeftijd
  • andere ziektes die je hebt
  • zwangerschap

De behandeling van de hiv-infectie duurt jouw hele leven. Als je stopt met de behandeling, gaat het virus zich weer verspreiden en de nieuwe CD4-cellen beschadigen. Hierdoor daalt het aantal CD4-cellen weer en verslechterd jouw afweer.

Behandelteam

Alle in HIV gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij jouw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met jou, en jouw huisarts. Door op deze manier samen te werken, bieden we jou de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijg je altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met jou wat dit voor jou betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen

Leven met of na de behandeling

Als je hiv hebt kom je regelmatig langs voor controle. In de eerste drie maanden is dat 1 keer per maand. We controleren dan hoe het met je gaat en hoe je reageert op de behandeling. Gaat het goed, dan zien we je 2 keer per jaar.

  • Of je het al verwachtte of niet: als je hoort dat je hiv-positief bent, dan is dat heftig en verdrietig. In de periode daarna krijg je waarschijnlijk te maken met gevoelens van angst, verwarring en onzekerheid. Jouw hele leven lijkt dan in het teken te staan van de hiv-infectie. Het kost tijd om het slechte nieuws te verwerken. Dit kan even duren. Uiteindelijk vindt iedereen een eigen manier om te leren omgaan met een hiv-infectie.

    Nieuws delen met anderen

    Het is niet makkelijk om te besluiten aan wie je vertelt dat je hiv-positief bent. En aan wie niet. Je bent niet verplicht aan anderen te vertellen dat je hiv hebt. Ook niet aan jouw werkgever en collega's.

    Als je besluit het aan iemand te vertellen, bedenk dan wát je wilt vertellen. Misschien is het prettig om één persoon in vertrouwen te nemen. Iemand waarmee je jouw emoties bespreekt en aan wie je steun vraagt.
    Houd er rekening mee dat mensen soms heftig reageren. Ook zij hebben er verdriet van. Of weten zich er geen raad mee. Hierdoor reageren ze afstandelijk. Dit kan komen doordat ze weinig weten over hiv en aids en hierover misschien verkeerde oordelen hebben. Houd rekening met negatieve reacties, zelfs in je eigen vrienden- en familiekring.

    Vragen en zorgen over het delen van jouw diagnose met anderen kun je altijd bespreken met de verpleegkundig specialist. Je mag degene die je het wilt vertellen ook meenemen naar het ziekenhuis. Dan vertel je het met de verpleegkundig specialist erbij.

    Hiv positief en seks

    Als je net hebt gehoord dat je hiv-positief bent, kun je een tijdje geen zin hebben in seks. Als je het nieuws een plek hebt gegeven, komt de zin in seks meestal weer terug. Het feit dat het hiv-virus zich verspreidt door seks, maakt het wel ingewikkelder. Maar je kunt nog steeds seks hebben. Dit moet wel een op een veilige manier met een condoom. Zo loopt je partner geen risico loopt op een besmetting met het hiv-virus. Vragen over seksualiteit en veilig vrijen kun je altijd stellen aan de verpleegkundig specialist.

  • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Heb je nog vragen?

Je kunt polikliniek Dermatologie en Interne Geneeskunde bellen van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.