Of je het al verwachtte of niet: als je hoort dat je hiv-positief bent, dan is dat heftig en verdrietig. In de periode daarna krijg je waarschijnlijk te maken met gevoelens van angst, verwarring en onzekerheid. Jouw hele leven lijkt dan in het teken te staan van de hiv-infectie. Het kost tijd om het slechte nieuws te verwerken. Dit kan even duren. Uiteindelijk vindt iedereen een eigen manier om te leren omgaan met een hiv-infectie.
Nieuws delen met anderen
Het is niet makkelijk om te besluiten aan wie je vertelt dat je hiv-positief bent. En aan wie niet. Je bent niet verplicht aan anderen te vertellen dat je hiv hebt. Ook niet aan jouw werkgever en collega's.
Als je besluit het aan iemand te vertellen, bedenk dan wát je wilt vertellen. Misschien is het prettig om één persoon in vertrouwen te nemen. Iemand waarmee je jouw emoties bespreekt en aan wie je steun vraagt.
Houd er rekening mee dat mensen soms heftig reageren. Ook zij hebben er verdriet van. Of weten zich er geen raad mee. Hierdoor reageren ze afstandelijk. Dit kan komen doordat ze weinig weten over hiv en aids en hierover misschien verkeerde oordelen hebben. Houd rekening met negatieve reacties, zelfs in je eigen vrienden- en familiekring.
Vragen en zorgen over het delen van jouw diagnose met anderen kun je altijd bespreken met de verpleegkundig specialist. Je mag degene die je het wilt vertellen ook meenemen naar het ziekenhuis. Dan vertel je het met de verpleegkundig specialist erbij.
Hiv positief en seks
Als je net hebt gehoord dat je hiv-positief bent, kun je een tijdje geen zin hebben in seks. Als je het nieuws een plek hebt gegeven, komt de zin in seks meestal weer terug. Het feit dat het hiv-virus zich verspreidt door seks, maakt het wel ingewikkelder. Maar je kunt nog steeds seks hebben. Dit moet wel een op een veilige manier met een condoom. Zo loopt je partner geen risico loopt op een besmetting met het hiv-virus. Vragen over seksualiteit en veilig vrijen kun je altijd stellen aan de verpleegkundig specialist.