Jong en kanker - AYA

Elk jaar krijgen ongeveer 3.900 jongeren en jongvolwassenen tussen 18-39 jaar in Nederland te horen dat ze kanker hebben. ​Ze worden in de bloei van hun leven geconfronteerd met een ziekte die alle aandacht opeist. Dat vraagt om speciale zorg.

In het UMCG hebben we speciale aandacht voor de zorg die deze jongeren en jongvolwassenen nodig hebben. We noemen dit AYA-zorg. AYA staat voor Adolescents and Young Adults. Het is zorg waarbij we, naast de leefstijdsspecifieke medische zaken, rekening houden met bijvoorbeeld werk, opleiding, seksualiteit, relaties, vruchtbaarheid en late bijwerkingen van behandelingen.

Activiteiten

We organiseren verschillende activiteiten en themabijeenkomsten waarbij je aan kunt schuiven. Heb je ideeën? Geef het vooral aan ons door. Als je ons volgt op Facebook, Twitter en Instagram blijf je op de hoogte van al onze activiteiten.

AYA-lounge

Voor de AYA's is in het UMCG een speciale ontmoetingsplek, de AYA-lounge. In deze lounge kun je in contact komen met anderen die ook deze ziekte hebben. Het is een speciale ontmoetingsplek voor jongeren en jongvolwassenen van 18-39 jaar met kanker. Voor een spelletje, om te kletsen of om samen gewoon een beetje tv te kijken of te gamen.

De AYA-lounge staat op het Oncologieplein voor Fonteinstraat 16a in het UMCG. Je kunt van maandag tot en met donderdag, van 10.00 tot 16.30 uur terecht in de lounge. Op sommige dagen is er gastvrouw of -heer die zorgt voor koffie en thee en waar je een praatje mee kunt maken.

Video bekijken Scannen

AYA Zorgnetwerk

Het AYA Zorgnetwerk is opgebouwd uit 6 regionale zorgnetwerken. Zo is de AYA-zorg altijd dichtbij voor elke AYA. Het UMCG is net als een aantal andere Nederlandse ziekenhuizen aangesloten bij dit netwerk.

Contact

Heb je vragen, ideeën of wil je meer weten over de AYA-zorg in het UMCG? Bel ons dan of stuur een e-mail. Onze medewerkers helpen je graag verder.