Er is ruimte voor verbetering in het voorschrijven van psychofarmaca aan mensen met dementie. Waar oudere mensen met dementie grotendeels succesvol hun antipsychotica en anti-dementie middelen kunnen afbouwen, wordt tegelijk meer psychofarmaca voorgeschreven aan thuiswonende mensen met dementie. Dat blijkt uit het onderzoek van Jiamin Du, waarop zij in januari promoveerde.
Jiamin Du tijdens de verdediging van haar promotieonderzoek

Psychofarmaca geanalyseerd op voorschrijfpatronen

Psychofarmaca worden in Nederland, ondanks waarschuwingen in richtlijnen en publiciteitscampagnes, vaak voorgeschreven aan mensen met dementie om onbegrepen gedrag te behandelen. Tijdens haar promotieonderzoek heeft Jiamin voorschriften uit patiëntendossiers en data van eerder uitgevoerde studies geanalyseerd op voorschrijfpatronen.  
  
Jiamin toonde onder meer aan dat er een toename is in antipsychotica- en antidepressiva-voorschriften bij thuiswonende mensen met dementie over een periode van vijf jaar, vanaf het moment dat zij de diagnose kregen. Tegelijkertijd werd zichtbaar dat het psychofarmacagebruik in verpleeghuizen over de laatste vijftien jaar behoorlijk gedaald is. 

Toch is er mogelijk nog ruimte voor verbetering: uit de literatuurstudie van Jiamin blijkt dat meer dan 80% van de oudere mensen met dementie hun antipsychotica kan afbouwen binnen een periode van drie maanden.  

Lees meer over het onderzoek van Jiamin Du.