Voor mensen met dementie en hun naasten is een levensalbum waardevol. Het ophalen en herbeleven van herinneringen (reminiscentie) kan gevoelens van plezier, vertrouwdheid, acceptatie en respect geven. Met het afronden van haar promotieonderzoek laat Teuntje Elfrink zien dat dit ook opgaat voor een Online Levensalbum.

Voordelen Online Levensalbum

Voordeel van het Online Levensalbum is dat familie deze ook eenvoudig vanuit huis in- en aan kan vullen. Bovendien is er in een Online Levensalbum, naast foto’s en tekst, ook ruimte voor video’s, muziek- en audiofragmenten. Een mooie toevoeging, omdat het gebruik van video en geluid het geheugen op een andere manier kan prikkelen en aanspreken.  

Toolkit met cursusboek en praktisch stappenplan

Het Online Levensalbum kan door zorgorganisaties als activiteit aangeboden worden. Hiervoor is speciaal een toolkit ontwikkeld, inclusief cursusboek voor vrijwilligers en/of zorgverleners. In het cursusboek wordt uitgelegd wat het nut is van reminiscentie en welke belangrijke gespreksvaardigheden van pas komen bij het maken van een album. Ook staat er een praktisch hoofdstuk in over hoe je stap voor stap een Online Levensalbum in elkaar zet. 

Zelf als zorgorganisatie aan de slag met Online Levensalbums? Vraag de toolkit op via projectleider prof. dr. Gerben Westerhof: [email protected]

Of lees meer over het onderzoek naar het Online Levensalbum